Thema-avond ‘Nederland en de slavernij’ bij Blankevoort

AMSTELVEEN – Boekhandel Blankevoort organiseert op donderdag 18 april een thema-avond over ‘Nederland en de slavernij’. Te gast zijn twee deskundigen: emeritus hoogleraar P.C. Emmer en historicus Roelof van Gelder. Beiden publiceerden recentelijk een boek over het onderwerp. Emmer ‘Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel’ en Van Gelder ‘Dichter in de jungle: John Gabriel Stedman, 1744-1797’. De avond wordt geleid door Bert Bakels, betrokken bij de Denkersclub van Stadsdorp Elsrijk.

Het boek van Emmer geeft een breed overzicht over de betrokkenheid van Nederlandse reders en kapiteins bij de slavenhandel tussen Afrika en de Nieuwe Wereld in de periode van 1600-1800.
De hoofdpersoon in het boek van Van Gelder is de Schotse militair in Nederlandse dienst John Stedman. Hij vertrekt in 1773 naar Suriname in een legereenheid die wordt uitgezonden om de weggelopen slaven in de Surinaamse jungle te bestrijden. Stedmans beschrijvingen van de slavernij zijn een unieke bron van het leven van de Surinaamse slaven.

P(iet).C. Emmer (1944) studeerde geschiedenis te Leiden. Hij was werkzaam aan de Universiteit van Leiden als bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de Europese expansie. Visiting Fellow aan Churchill College, Cambridge (UK), en het Wissenschaftskolleg te Berlijn. Gasthoogleraar aan de Universiteiten van Texas, Hamburg en Bretagne-Sud.

Roelof van Gelder (1948) studeerde geschiedenis te Amsterdam, waar hij promoveerde op Het Oost-Indisch avontuur: Duitsers in dienst van de VOC. Van 1978 tot 2009 was hij medewerker en later redacteur van de kunst- en van de boekenbijlage van NRC Handelsblad.

Aanvang: 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur. Entree: € 5,00. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via boekhandelblankevoort@planet.nl of 020-6455694. Boekhandel Blankevoort, Rembrandtweg 649-651 in Amstelveen.