13e Amstellanddag op 2 juni 2019

AMSTELLAND – Zondag 2 juni 2019 organiseert Stichting Beschermers Amstelland voor de 13e keer de Amstellanddag. Doel van de Amstellanddag is om meer bekendheid te geven aan dit eeuwenoude natuur- en cultuurhistorische landschap waar de Amstel zich doorheen slingert en tot diep Amsterdam in steekt.

Tijdens de Amstellanddag is er veel te doen, te beleven en te zien. Deuren openen zich en gasten worden op meer dan 50 locaties hartelijk ontvangen. Natuur, cultuurhistorie, kunst, culinair: alles wat Amstelland zo divers en bijzonder maakt is te zien en te beleven. De opening zal plaats vinden om 10.00 uur op Wester-Amstel. De burgemeester van Ouder-Amstel, Joyce Langenacker, zal de opening verrichten met muziek van de ACCUfanfare uit Amsterdam en dans door de jeugddansgroep uit Ouderkerk. Daarnaast zal een column worden uitgesproken door Saskia van Loenen (bekend van o.a. Vroege Vogels en NRC).

Nieuw is dit jaar een bezoek aan de lokale zuivelfabriek in Ouderkerk aan de Amstel, die een dezer dagen zal starten. De coöperatieve fabriek is opgericht door twintig boeren uit Amstelland. Naast melk zorgen zij er ook voor dat dit gebied een mooie en veilige broedplaats is voor veel weidevogels. Er is ook een melkproeverij tijdens deze feestelijke dag. Verder is eveneens de aandacht voor bodemdaling in de polders, een belangrijk issue in de klimaatdiscussie. Op boerderij Polderzicht in de Ronde Hoep wordt in het veld uitgelegd wat bodemdaling betekent en hoe bodemdaling in de praktijk kan worden tegengegaan. Als laatste is ook een bezoek aan de Rijke Weidevogelboulevard in de Bovenkerkerpolder mogelijk. De Vogelbescherming geeft uitleg en wat de relatie is met de boeren in de polder.

Verder kunt u weer bij verschillende boeren terecht voor een rondleiding en is er ook de poldersafari met uitleg over weidevogelbeheer. Er zijn diverse wandelingen in de Ronde Hoep. In Nes aan de Amstel kunt u de Urbanuskerk bezichtigen en de toren beklimmen. In Ouderkerk aan de Amstel, de ‘hoofdstad’ van Amstelland, kunt u culturele bezienswaardigheden zoals Beth Haim, de Joodse begraafplaats en museum Amstelland bezoeken.Verspreid door het gebied laten kunstenaars in hun atelier hun werk zien en zijn siertuinen te bezoeken. Ook voor kinderen worden er allerlei activiteiten georganiseerd.Vanuit Amsterdam beginnen de activiteiten bij de begraafplaats Zorgvlied en het Gemaal Stadwijck of aan de overzijde van de Amstel bij Tuinpark Amstelglorie.

Kijk voor het totale progamma en de kaart op www.beschermersamstelland.nl.Vanaf begin mei is de kaart met activiteiten en het programma voor 2 juni te downloaden. De beste manier om van Amstelland te genieten is per fiets. De pontjes varen de hele dag.