AVA verbaasd over verkoop van lachgas op Koningsdag

Sebastiaan ter Burg

AMSTELVEEN – De fractie van Actief voor Amstelveen (AVA) is verbaasd over de verkoop van lachgas op Koningsdag. “In Amstelveen constateerden wij dat er geen enkel toezicht was op de verkoop van lachgas op Koningsdag, waar een grote gastank stond met lachgas en men ballonnetjes kon kopen,” schrijft de partij in schriftelijke vragen aan het college.

Lachgas heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Door het gas van slagroompatronen via een ballonnetje in ademen ontstaat een korte roes. ‘Vaak gaat de gebruiker de omgeving anders zien en klinken geluiden anders. Iemand kan lacherig worden, vandaar de naam ‘lach’ gas’, zegt het Trimbos Instituut. Veelvuldig gebruik kan leiden tot een tekort aan vitamine B12. Extreem gebruik kan schade aan het ruggenmerg teweeg brengen met zelfs een dwarslaesie tot gevolg.

De AVA wil daarom niet alleen weten waarom op Koningsdag lachgas op straat werd aangeboden, maar ook of de gemeente zich bewust van de gevaren van lachgas. Daarnaast is de troep die gebruikers van lachgas achterlaten ook een doorn in het oog van de AVA “In parken liggen de patronen en ballonnetjes op de grond, wat een groot gevaar is voor dieren en jonge kinderen en milieu.”

Foto: Sebastiaan ter Burg (CC BY 2.0)