College: geen sloop oude Kwik Fit-garage voor nieuwbouw

AMSTELVEEN – Het college ziet de plannen om de oude Kwik-Fitgarage aan de Amsterdamseweg te slopen en daar een nieuw appartementengebouw neer te zetten, absoluut niet zitten. Het gebouw werd in 2018 een gemeentelijk monument en dat is niet voor niets. Sloop is uitgesloten. De gemeente houdt vast aan de beleidslijn dat herontwikkeling alleen kan in samenspel met en met respect voor het monument.

De oude garage uit 1924 heeft op 18 december 2018 een monumentale status gekregen vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde en na verzoeken van Amstelveners en de Vereniging Historisch Amstelveen. “Door gebouwen die een belangrijk deel uitmaken van de lokale historie aan te merken als gemeentelijk monument kunnen wij deze behouden en beschermen voor de toekomst”, zegt wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening).

“De voormalige Kwik Fit-garage is zo’n monument dat bescherming verdient. We zijn al lange tijd in gesprek met de ontwikkelaar en tot op heden is er nog geen bouwplan op tafel gekomen dat acceptabel is voor de gemeente. Beperkte herontwikkeling is mogelijk rondom het gebouw zolang de beeldbepalende positie van het monument wordt behouden ten opzichte van de nieuw te bouwen woningen.”

Het pand aan de Amsterdamseweg 484-488 is een bekend en markant historisch pand met kenmerken van de Amsterdamse School. Het heeft een unieke en opvallende vormgeving met veel glas-in-loodramen. Het is in 1924 gebouwd als garage Zenith met bovenwoningen en is een ontwerp van de gebroeders Esther. Volgens de Vereniging Historisch Amstelveen is het uniek dat een garage uit deze periode nog zo gaaf is.