Gemeente verhoogt subsidie groene daken en gevels

AMSTELVEEN – De gemeente Amstelveen heeft de subsidie voor de aanleg van groene daken en gevels verhoogd. Vanaf 1 mei is het mogelijk dat maximaal de helft van de kosten worden vergoed.

Een groen dak of gevel kan volgens de gemeente een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van het leefklimaat in huis. Door de vegetatie daalt in de warme zomermaanden de binnentemperatuur met een paar graden en blijft het in de wintermaanden warmer. Daarnaast verlengt het de levensduur van een dak aanzienlijk

“We beperken ons met de vernieuwde subsidieregeling Groen op Gebouwen niet meer alleen tot groene daken, maar voegen daar ook groen gevels en verticale tuinen aan toe,” zegt wethouder Floor Gordon (Groen, Milieu en Duurzaamheid). “Door daarnaast de subsidie te verhogen naar maximaal 50 procent van de kosten van aanleg met een maximum van 25.000 euro verwachten wij dat meer inwoners en Amstelveense bedrijven hiervan gaan gebruikmaken.”

Een groen dak helpt ook bij het verwerken van het overtollig regenwater, zodat het hemelwaterriool minder hoeft op te vangen en straten minder snel overstromen. Daarnaast vermindert het hittestress waardoor de temperatuur in de stad in warme zomers afneemt en kan het fijnstof uit de lucht filteren en CO2 omzetten in zuurstof.

Een ander belangrijk effect, zeker voor een gemeente nabij Schiphol, is geluidsisolatie. Dak- en gevelbegroeiing dragen vooral in een stedelijke omgeving bij aan het verminderen van lawaai. Daarnaast heeft het koelende effect van de dakbegroeiing een gunstig effect op zonnepanelen wat het rendement kan verhogen met 5 procent.

Amstelvener Alexander Ket heeft met negen buren subsidie aangevraagd om het aangezicht van de binnentuin te verfraaien. “We hadden allemaal onze eigen redenen om een groen dak te nemen, maar over een ding zijn we het allemaal eens: het ziet er prachtig uit”, zegt Ket. “Mijn buren met een uitbouw merken heel goed dat het er warmer blijft in de winter en koeler in de zomer. De kinderen uit de buurt wilden het vooral voor de bijen en vlinders. Daarnaast was het samen aanleggen van de daktuinen ook nog eens heel gezellig en goed voor de saamhorigheid in de buurt.”

Om de vernieuwde subsidieregeling Groen op Gebouwen onder de aandacht te brengen bij de Amstelvener staat de gemeente vrijdag 10 mei van 8.00 tot 14.00 uur met een kraam op de weekmarkt ter hoogte van het kunstwerk Der Bogen van Armando. Meer informatie over de regeling en de spelregels zijn vanaf 1 mei te vinden op www.amstelveen.nl/groenopgebouwen.