Gezonde Amstelveense jongeren drinken graag een glaasje alcohol

AMSTELVEEN – De gezondheid van kinderen uit Amstelveen Noordwest (Elsrijk, Randwijck, Patrimonium, Stadshart) is zeer goed te noemen. Op het gebied van gewicht, voeding en bewegen scoren de jongeren uit deze wijken meer dan behoorlijk. Opvallend is dat juist deze jongeren ook de grootste gebruikers van alcohol zijn in vergelijking met andere jongeren in Amstelveen. Dit blijkt uit jeugdgezondheidsmonitor 2017/2018 die onlangs is gepresenteerd.

Het drinkgedrag onder Amstelveense jongeren is in vergelijking met andere regio’s gemiddeld. Havo/vwo-leerlingen zijn koploper wat betreft alcoholgebruik. Zij drinken bijna twee keer zo vaak maandelijks alcohol als vmbo-leerlingen. Het betreft dan vooral jongeren van Nederlandse herkomst.

De jongeren uit de wijken Keizer Karelpark/Groenelaan en Waardhuizen/Middenhoven drinken minder, maar besteden in vergelijking met andere Amstelveense leeftijdsgenoten meer tijd achter het beeldscherm en sporten ook minder.

Jongeren uit Westwijk en Bovenkerk zijn het meest seksueel actief. 1 op 10 ondervraagden (10 procent) zegt al geslachtsgemeenschap te hebben gehad. In de wijk Waardhuizen/Middenhoven ligt dit veel lager. Daar ligt het percentage op 4 procent.

Het onderzoek is uitgevoerd onder leerlingen van klas 2 en klas 4 van het voortgezet onderwijs. Het gehele rapport is hier te downloaden.