Moederdag: Nico Dijkshoorn en Marcel van Roosmalen bij Venstra

 Nico Dijkshoorn en Marcel van Roosmalen schreven beiden een boek over hun moeder. Beide met een heel andere insteek. In de aanloop naar Moederdag spreken zij daarover met elkaar in boekhandel Venstra op zaterdag 11 mei.

Nico Dijkshoorn (1960, Amsterdam) is een multi-talent. Hij schreef romans (o.a. De tranen van Kuif den Dolder, Nooit ziek geweest), toneelstukken en treedt als gitarist en zanger veel op met zijn band The Hank Five. Hij maakte theaterprogramma’s, solo, maar ook met Ronald Giphart, Leon Verdonschot en Herman Brusselmans, schreef een boek over kunst en is al tien jaar lang de huisdichter van De Wereld Draait Door. Hij schrijft wekelijks een column in de Volkskrant, leverde bijdragen aan Draadstaal en Dit was het nieuws en leest maandelijks vijf audiocolumns voor op de Vlaamse Radio 1. Nico groeide op in Amstelveen en bracht onlangs voor het Libristijdschrift Vol van Boeken een nacht door in Libris Venstra. De weerslag daarvan, een sprankelend interview, is te vinden in de vijfde editie van het tijdschrift, gratis te verkrijgen bij Libris Venstra.

Ooit gelukkig
Nico Dijkshoorn noemde zijn bejaarde vader met Alzheimer op tv een klootzak. Hij is al twee jaar niet bij hem op bezoek geweest. Dan moet ook moeder Nel na een beroerte naar een verpleeghuis. Wel in Aalsmeer, waar Gerard Joling woont, dus dat scheelt. Kort daarop sterven allebei zijn ouders. En blijft hij achter: het gezin waar hij altijd over klaagde is niet meer. Plotseling overkomt Nico iets waardoor alles verandert en groeit het besef dat hij misschien wel meer op zijn vader lijkt dan hij zou willen. Dijkshoorn op zijn kwetsbaarst. Ooit gelukkig is het vervolg op Nooit ziek geweest. Samen vormen zij de familiekroniek van een Amsterdamse familie in Amstelveen.

Marcel van Roosmalen (1968) is journalist en schrijver. Zijn beste reportages en columns werden gebundeld in Het is nooit leuk als je tegen een boom rijdt, Geen brug te ver, Ik ben (s)normaal en Als het maar niet op ons lijkt. In de zomer van 2018 verscheen zijn reportagebundel Je moet opschrijven dat hier niets gebeurt. Marcel van Roosmalen is een van de beste columnisten van Nederland.

Het zijn de kleine dingen die het doen
Marcel van Roosmalen schrijft al jaren met grote regelmaat over zijn moeder in NRC Handelsblad. Zijn vaste lezers krijgen daarmee een kijkje in haar leven – en dat van hemzelf. Moeder is op hoge leeftijd, woont zelfstandig, maar steeds meer dingen gaan mis: een voordeursleutel raakt zoek, een treinreis verloopt rampzalig, een kerstdiner kan niet meer worden gekookt. De ergernis bij haar zoon ligt altijd op de loer. Met een arendsoog observeert hij zijn moeder. Het zijn de kleine dingen die het doen is het verslag van een wereld die onherroepelijk kleiner wordt. Een genadeloos maar ook liefdevol portret van moeder en zoon, die ondanks grote en kleine tegenslagen manmoedig volhouden.

Zaterdag 11 mei, 11.00-12.00 uur. Boekhandel Libris Venstra. Toegang: gratis. Aanmelden: via info@venstra.nl of 020-6419880, niet verplicht maar wel praktisch.
Meer informatie: www.venstra.nl/activiteiten