Nieuwe concepten en technieken voor Pathé-bioscoop Stadsplein

AMSTELVEEN – De nieuwe bioscoop die achter de cultuurstrip op het Stadsplein moet verrijzen, zal worden voorzien van nieuwe concepten en technieken. Dat zei Bernard van de Schans van Pathé tijdens de commissievergadering Ruimte, Wonen en Natuur die dinsdag werd gehouden.

Pathé exploiteert al vele bioscopen in Amsterdam. Van der Schans denkt echter dat Amstelveen een uitstekende aanvulling is. De nieuwe bioscoop krijgt zeven zalen en 1.200 stoelen. Van der Schans: ..De inrichting, aankleding en de programmering zal worden afgestemd op de inwoners van Amstelveen. De capaciteit zorgt ervoor dat er voldoende mogelijkheden zijn voor een brede programmering.”

De bioscooplocatie is complex, volgens Van der Schans. Er is heel weinig ruimte en de zalen moeten worden gebouwd boven de laad- en losruimtes van Schouwburg en P60. Ook de toegang vraagt om aanpassingen in de huidige cultuurstrip. “Financiële consequenties van de complexiteit, de vele randvoorwaarden waarmee rekening moet worden gehouden en de belangen van de gebruikers van de cultuurstrip en omwonenden zijn belangrijke factoren en zullen in hoge mate de haalbaarheid van het project bepalen,” aldus Van der Schans. “Wij streven ernaar een mooie en aantrekkelijke maar ook financieel verantwoorde Pathé-bioscoop in het Stadshart Amstelveen.”

Eind van dit jaar moet er een definitief plan op tafel liggen en kan ook pas worden bekeken of de vestiging van een Pathé-bioscoop daadwerkelijk haalbaar is. Wethouder Herbert Raat hoopt dat de komst van Pathé het Stadshart kan verlevendigen. Maar niet tegen elke prijs. Raat stelt duidelijk dat de gemeente Amstelveen zich niet gaat uitleveren aan Pathé. Daarbij doelt hij ook op de positie van de reeds gevestigde culturele instellingen in de cultuurstrip. “Die gaan wij niet in uitverkoop doen voor een Pathé. Geen deal is voor dit college ook een deal.”