Studenten Uilenstede raken woning kwijt wegens verhuur aan toeristen

AMSTELVEEN – Drie studenten van Campus Uilenstede in Amstelveen zijn het afgelopen half jaar hun woning kwijtgeraakt wegens illegaal onderverhuren aan toeristen. De verhuurder van de woningen, stichting DUWO, spoort steeds vaker illegale verhuur op in Amstelveen en Amsterdam.

Naast ontbinding van het huurcontract kunnen studenten een boete tot tienduizend euro krijgen voor verhuur aan toeristen. “Vooral in de zomer en rond de feestdagen komt illegale verhuur voor. Daarom sturen we in die periodes berichten aan de bewoners dat de verhuur aan toeristen streng verboden is,” aldus Marja Weverling namens DUWO.

Het is voor een gemiddelde student met weinig geld lucratief om via websites als Airbnb en Wimdu zijn of haar kamer te verhuren in vakanties of weekenden. Vorige zomer werd bijvoorbeeld een studente betrapt die haar kamer van 493 euro per maand via Airbnb doorverhuurde voor 157 dollar per nacht. DUWO ontdekte de illegale onderverhuur na een anonieme tip. In de woning logeerde op dat moment een Argentijns echtpaar.

Studente verhuurde woning voor 157 dollar per nacht

DUWO zegt dat ze zich als studentenhuisvester inzet om de huren zo laag mogelijk te houden. Dan is het niet de bedoeling dat studenten de kamers onderverhuren en er zo geld veel geld mee verdienen.

Om illegale onderverhuur tegen te gaan, houdt DUWO voortdurend in de gaten of studentenwoningen niet op verhuurwebsites verschijnen. Ook worden tips van buren en omwonenden serieus genomen. DUWO biedt aan ongeveer 1.200 studenten een onderdak op Campus Uilenstede in Amstelveen. DUWO is ook actief in o.a. Den Haag. Delft en Leiden.

De gemeente Amstelveen gaat vanaf 1 januari 2020 controleren op illegaal verhuur van woningen aan toeristen. Er gelden inmiddels strenge regels rondom vakantieverhuur. Zo is er een meldplicht en woningen mogen maar 30 dagen per jaar aan maximaal vier toeristen tegelijk worden verhuurd. Bovendien moet er toeristenbelasting worden betaald. Bij het overtreden van de regels kan de boete oplopen tot ruim twintigduizend euro.