Tjapko Poppens is ‘Bevlogen droogkloot’ met kwaliteiten

AMSTELVEEN – Vandaag krijgt Amstelveen een nieuwe burgemeester: Tjapko Poppens. Bij zijn vertrek als burgemeester van Wijk bij Duurstede droeg stadsdichter André van Zwieten een gedicht voor waarin hij hem omschreef als een ‘Bevlogen Droogkloot’. Deels lijken deze woorden te verwijzen naar zijn achtergrond. Poppens studeerde agrarische economie aan de Universiteit van Wageningen, maar het gedicht verwijst ook naar een zekere saaiheid. “Men zal hem niet om knaleffecten roemen,” staat in een van de regels van het gedicht.

Maar hij werd ook onlangs in het AD omschreven als ‘carrièreburgemeester’. De stap van Wijk bij Duurstede naar Amstelveen kan vanuit carrièreperspectief natuurlijk als een grote worden gezien. Ook al kwam zijn vertrek kort na zijn aanstelling voor een nieuwe termijn in Wijk bij Duurstede, uit reacties van oud-collega’s blijkt dat het niet onverwachts is dat hij verder opklimt. “Tjapko heeft gewoon kwaliteiten en ambitie en die moeten de ruimte krijgen. Dat heeft de vertrouwenscommissie van Amstelveen goed aangevoeld,” zei bijvoorbeeld Bart van Asperdt (D66 Wijk bij Duurstede) in een reactie.

Over het algemeen had Poppens positief aanzien in zijn vorige positie. Hij wordt veelal beschreven als benaderbaar en betrokken. En de meeste politici in zijn vorige stad beschrijven zijn vertrek als jammer, maar niet geheel onverwacht.

Hoewel een groot deel van zijn carrière zich heeft afgespeeld in andere delen van het land -voor hij burgemeester van Wijk bij Duurstede werd was hij gemeenteraadslid in Deventer- heeft Poppens wel een zekere binding met Amstelveen. Na zijn afstuderen werkte hij acht jaar in verschillende posities op het hoofdkantoor van KLM. “Amstelveen is geen grote onbekende voor mij,” zei hij in het AD.

Naast zijn politieke functies is Poppens ook voorzitter van de Nederlandse Brouwers. Aan zijn studie hield hij een belangstelling voor voedingsmiddelen over.

‘Bevlogen Droogkloot’ of niet, Amstelveen lijkt met Poppens in ieder geval een degelijke bestuurder aan het roer te krijgen. Met voorgangers zoals Bas Eenhoorn en Jan van Zanen zijn die kwaliteiten geen overbodige luxe.