Vunzige Deuntjes in A’damse Bos na schrappen aantal dance-acts

AMSTELVEEN – Het festival Vunzige Deuntjes Festival gaat toch plaatshebben in het Amsterdamse Bos. Na een eerdere weigering van de vergunning heeft gemeente Amstelveen alsnog besloten het vergunningstraject aan te gaan met de organisatie. De organisatie zal zes zogenoemde EDM-acts (Electronic Dance Music) schrappen. Het evenement vindt plaats op 20 juli 2019 en biedt ruimte aan 15.000 bezoekers.

Na de aanvankelijke weigering van de festivalvergunning is de organisatie het gesprek aangegaan met de burgemeester van Amstelveen, Bas Eenhoorn. “We hebben constructief met de burgemeester om tafel gezeten en gezocht naar een oplossing,” legt Arend Wortmann, organisator van het Vunzige Deuntje Festival, uit. De oplossing is uiteindelijk gevonden in het schrappen van een aantal dance-acts en de toezegging dat er minder geluidsoverlast ontstaat dan bij dance-festivals.

Eerder won het festival een wedstrijd van het Amsterdamse Bos, waarna Vunzige Deuntjes ervan uitging haar evenement in het bos te mogen organiseren. Dit bleek ten onrechte: volgens gemeente Amstelveen paste het evenement niet binnen haar huidige evenementenbeleid omdat het geluidsoverlast voor omwonenden zou veroorzaken.

Wortmann zegt daarover dat de kans daarop bij zijn festival aanzienlijk kleiner is. “Bij Vunzige Deuntjes wordt er voornamelijk hiphop, r&b en dancehall gedraaid. Zulke genres zorgen in vergelijking met dancemuziek over het algemeen niet voor geluidsoverlast. Ons evenement heeft ook nooit klachten van dien aard ontvangen.”

Het Vunzige Deuntjes-festival biedt ruimte voor vijf podia, elk met een eigen sound binnen de genres hiphop, r&b en dancehall. Zo kunnen liefhebbers van Nederlandstalige hiphop terecht bij de Vunzige Deuntjes-stage met artiesten als Ronnie Flex, Bizzey, Broederliefde en Jonna Fraser. Engelstalige hiphop is te vinden bij de Encore-stage en voor een meer tropisch geluid kunnen bezoekers terecht bij de Latin-stage of het podium van Wasserette en Afrolosjes. Voor muziek uit de jaren ’90 en vroege 2000 is er het Rewind-podium. Bij de Disco Dolly-stage vooral wereldmuziek te horen zijn.