Werkstraf voor 32-jarige Amstelveense ‘grondoplichter’

AMSTELVEEN – De officier van justitie heeft maandagmiddag werkstraffen van 240 uur geëist tegen twee mannen van 32 en 34 jaar uit respectievelijk Amstelveen en Amsterdam. Het duo wordt ervan verdacht te hebben gefraudeerd met de verkoop van percelen grond.

Naast die werkstraffen eiste de officier tegen beide verdachten een voorwaardelijke celstraf van twee maanden met een proeftijd van één jaar. De mannen moeten wat de officier betreft een schadevergoeding van ruim 36.000 euro betalen aan de benadeelde partijen. Daarnaast diende de officier van justitie een ontnemingsvordering in van in totaal 140.000 euro.

De verdachten benaderden verspreid over het land eigenaren van een of meer percelen grond met het verzoek een deel van de grond of het gehele perceel te verkopen. Aan de grondeigenaren werd gevraagd de kosten voor te schieten die de verdachten zouden moeten maken om de verkoop te regelen, zoals de kosten voor het opstellen van splitsingsaktes. Er werd gesuggereerd dat leveringsaktes al bij de notaris waren gepasseerd terwijl er helemaal geen contact met een notaris was geweest. “Op het moment dat de aangevers ontdekten dat ze waren opgelicht, waren de verdachten onbereikbaar en waren de aangevers hun geld kwijt,” aldus de officier van justitie in zijn requisitoir.

Uitgebreid politieonderzoek leidde naar de twee verdachten die maandag voor de rechter stonden. De verdachten handelden onder hun eigen naam maar ook onder valse namen. Bij doorzoeking van hun woningen trof de politie belastend materiaal aan, zoals lijsten van slachtoffers en werkafspraken die de verdachten onderling hadden gemaakt. Beide verdachten legden vandaag tijdens zitting een bekentenis af. Ze bekenden alle ten laste gelegde feiten samen te hebben gepleegd.