Zoektocht nieuwe kinderraad en kinderburgemeester van start

  De termijn van de huidige kinderburgemeester Jara Zurr zit er bijna op. Vanaf vandaag, maandag 6 mei, is de zoektocht naar een nieuwe kinderraad en kinderburgemeester voor Amstelveen van start gegaan. Wil je ook in de kinderraad of misschien zelfs wel kinderburgemeester worden? Geef je dan voor 23 mei op.

Wat doet de kinderraad?
De kinderraad komt ongeveer vier keer in een schooljaar. Je leert van de wethouder en raadsleden wat zij doen en hoe zij over onderwerpen binnen de gemeente beslissen. Samen wordt een thema gekozen dat belangrijk is voor kinderen in Amstelveen en samen wordt gezocht naar oplossingen of verbeteringen voor dit thema. Dit jaar was dat bijvoorbeeld armoede. De kinderraad gaat ook op werkbezoek naar een plek binnen de gemeente die hoort bij het thema. De bedachte oplossingen worden gepresenteerd aan de burgemeester of wethouders.

Wat doet de kinderburgemeester?
De kinderburgemeester wordt gekozen uit de kinderen in de kinderraad. Ook gaat de kinderburgemeester met de burgemeester mee naar evenementen en houdt daar soms een korte toespraak. Denk bijvoorbeeld aan de intocht van Sinterklaas, de avondvierdaagse en de herdenkingen op 4 en 5 mei. De kinderburgemeester praat met de burgemeester en andere mensen in de gemeente over onderwerpen die belangrijk zijn voor kinderen. Andere kinderen uit de gemeente kunnen aangeven bij de kinderburgemeester wat zij belangrijk vinden.

Aanmelden
Je kunt in de kinderraad als je:
– Zit je zit in groep 6 of 7 en ben je niet ouder dan 12?
– Woon je in de gemeente Amstelveen?
– Wil je opkomen voor de belangen van de kinderen in Amstelveen
– Vind je het leuk om mensen te ontmoeten?
– Geef je graag je mening en kan je die goed vertellen?
– Vind je het leuk om in de belangstelling te staan?

Kan je bovenstaande punten allemaal met ja beantwoorden? Maak dan om je aan te melden een filmpje van maximaal 3 minuten. Vertel daarin je naam, je leeftijd en op welke basisschool je zit. Leg uit waarom jij in de kinderraad van Amstelveen wil. Vertel ook wat jij belangrijk vindt voor kinderen in Amstelveen en of je kans wil maken om kinderburgemeester te worden. Stuur dat filmpje via wetransfer voor 23 mei 2019 16.00 uur naar kinderburgemeester@amstelveen.nl te versturen én een email naar dit mailadres met daarin duidelijk je naam, de klas en de school waar je op zit. Uiteraard heb je dit ook met je ouders besproken want zij moeten wel toestemming geven.

Alle sollicitaties worden beoordeeld door een jury. Deze kiest 12 kinderen uit die in de kinderraad mogen. Tijdens de eerste bijeenkomst van de kinderraad op woensdag 5 juni 2019 wordt bekend gemaakt wie er ook nog in de race is om kinderburgemeester te worden. De selectiemiddag voor de kinderburgemeester is op woensdag 12 juni 2019.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Mail dan naar kinderburgemeester@amstelveen.nl

Foto: huidige kinderburgemeester Jara Zurr