Ad van Liempt bespreekt biografie ‘Gemmeker, kampcommandant van Westerbork’

AMSTELVEEN – Auteur en programmamaker Ad van Liempt komt op woensdag 19 juni bij boekhandel Libris Venstra een lezing geven over de biografie die hij schreef over de kampcommandant van Westerbork, Gemmeker.

Albert Konrad Gemmeker was verantwoordelijk voor de deportatie van meer dan tachtigduizend joden vanuit Westerbork naar de vernietigingskampen. Meestal gaf hij persoonlijk, ‘met een wenk met de hand’, het vertreksein voor de treinen. Na de oorlog kreeg hij tien jaar gevangenisstraf. Wegens goed gedrag was hij na zes jaar weer vrij. In 1951 was hij weer terug in zijn geboortestad Düsseldorf.

SS-Obersturmführer Albert Gemmeker was charmant. Ad van Liempt deed diepgaand onderzoek naar de ‘gentleman-commandant’, van wiens reputatie weinig overblijft. Gemmeker was een bureaucraat, die zijn meerderen blindelings gehoorzaamde. Op enige empathie met de slachtoffers viel hij niet te betrappen. Later deed hij alles om zijn verantwoordelijkheid te ontlopen of op anderen af te schuiven. Hij heeft zijn leven lang ontkend dat hij wist welk lot de joden in het oosten te wachten stond. Na zijn terugkeer naar Düsseldorf probeerde de Duitse justitie nog bijna twintig jaar zijn onbevredigende berechting in Nederland te corrigeren, uiteindelijk zonder resultaat.

Voor de biografie deed Ad van Liempt jarenlang onderzoek. Hij las alle, vaak geheime, dossiers in Nederlandse en Duitse archieven en sprak met tal van betrokkenen in Nederland en Duitsland, zelfs met twee nog levende dochters van Gemmeker.

Ad van Liempt (1949) is een veelgevraagd en ervaren spreker. Na een loopbaan in de dagbladjournalistiek en bij de televisie (NOS-Journaal, Studio Sport, NOVA) was hij een van de grondleggers van het geschiedenisprogramma Andere Tijden. Ook was hij eindredacteur van talloze uitzendingen over politiek en actuele evenementen en van de succesvolle tv-serie De Oorlog. Vanaf 1994 publiceerde hij regelmatig boeken over historische onderwerpen, vooral over de Tweede Wereldoorlog. De bekendste zijn Kopgeld, De Oorlog, Na de Bevrijding en Aan de Maliebaan. Voor zijn televisiewerk kreeg hij een ere-Nipkowschijf, voor zijn werk als auteur en programmamaker een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam.

Woensdag 19 juni, 19.30 – 21.00 uur. Boekhandel Libris Venstra Stadsplein. Toegang: 7,50 euro incl. koffie/thee

Aanmelden: info@venstra.nl of 020-6419800. Voor meer informatie zie www.venstra.nl/activiteiten