Bosrandbrug en Schipholdraaibrug al uren dicht: ‘Er is gewoon geen brugwachter’

SCHIPHOL – Met deze hitte zijn technische storingen meestal de oorzaak van lange wachttijden voor recreatievaart. Vandaag bleek het echter te komen door het ontbreken van een brugwachter.

De Schipholdraaibrug en de Bosrandbrug worden bediend door personeel van de Provincie Noord-Holland. Vanmiddag stonden meerdere boten voor een dichte brug. ,,De brug laat een dubbel-rood stoplicht zien. Hiermee zeggen ze dat de brug momenteel niet bediend is.” Aldus een schipper tegenover RTVA die laat weten al 1,5 uur te wachten.

Een weginspecteur van de Provincie Noord-Holland is aanwezig, maar ook voor hem is het een raadsel. ,,Er is gewoon geen brugwachter. Geen idee hoe dat komt. We zijn druk om een oplossing te zoeken.” Ook de Koninklijke Marechaussee deed onderzoek naar het ontbreken van een brugwachter.

Begin deze maand liet de provincie Noord-Holland in een persbericht weten dat soms wachttijden bij bruggen kunnen oplopen. ,,De provincie Noord-Holland heeft de bediening van provinciale bruggen en sluizen uitbesteed aan een externe partij. Deze partij heeft in de maand mei op een aantal plekken onder de maat gepresteerd.” Aldus de provincie op hun website. De provincie heeft een verbeterplan geëist, maar daarmee is het probleem nog niet opgelost. Een tekort aan opgeleid personeel zou de grondslag van het probleem zijn. ,, Langere wachttijden voor het scheepvaartverkeer zijn hierdoor mogelijk”.

Of het tekort aan personeel ook de oorzaak is van de problemen vandaag rondom de Bosrandbrug en de Schipholdraaibrug is vooralsnog onbekend. De provincie was nog niet bereikbaar voor een reactie. Rond kwart over zes was er een brugwachter opgetrommeld en kon de brug weer draaien.

Foto’s: VTF