Dode vissen en bruin water na verstopte retourbemaling Amstelveenlijn

AMSTELVEEN – Door een incident met de zogenoemde retourbemaling van de Amstelveenlijn is naar alle waarschijnlijkheid het water van een sloot aan Tulpenburg bruiner en zouter geworden. Het leidde ertoe dat enkele grote vissen het niet overleefden.

Om de bouwkuipen bij de aanleg van de ongelijkvloerse kruisingen van de nieuwe Amstelveenlijn droog te houden, wordt gebruik gemaakt van retourbemaling-installaties. In de bouwkuipen zijn onderwaterpompen geplaatst die zijn aangesloten op een retourleiding. Dit is een leiding die in het oppervlaktewater drijft (waar nodig onder de weg door), tussen de bouwkuipen en de locaties waar het grondwater weer in de bodem wordt gebracht, de ‘retourvelden’.

Tulpenburg is een zogenoemd ‘retourveld’. De installatie is daar sinds enkele dagen daadwerkelijk actief maar er was ook een verstopping. Om ervoor te zorgen dat de leidingen niet bezwijken onder grote waterdruk wordt er gebruik gemaakt van noodventielen. Het water uit één van deze noodventielen is terechtgekomen in het oppervlaktewater. Dat water kon enigszins zouter zijn door een eerdere schoonmaak van het systeem.

Amstelveenlijnwoordvoerder Wendy van der Meulen geeft aan dat de aannemer en Waternet bovenop de zaak zitten. Intussen is de kwaliteit van het water al verbeterd.

Foto: Twitter, Barbara Hellendoorn