Dorpentocht levert €4.500 op voor Bartiméus Fonds

AMSTELVEEN – De 42ste editie van de Dorpentocht heeft €4.500 opgeleverd voor het goede doel: het Bartiméus Fonds. 1.450 mensen namen deel aan het vertrouwde fietsevenement.

Het Bartiméus Fonds komt op voor de duizenden blinde kinderen in ons land die ook gewoon dagelijks willen leren, spelen en sporten. De opbrengst van de Dorpentocht is bestemd voor belangrijke extra’s voor kinderen met een visuele beperking.

Al vóór de officiële starttijd van 09:00 uur stonden de eerste deelnemers ongeduldig te wachten om te mogen vertrekken, Wie in Amstelveen (school Keizer Karel College) opstapte ging via Aalsmeer naar het nieuwe clubhuis van de wielervereniging UWTC in Uithoorn. Vanaf daar over de Amstel en door de polder naar de splitsing 55 km – 35 km in Waverveen. De 55 km afstand ging via Vinkeveen (Café restaurant De Viersprong) en over het Amsterdam-Rijnkanaal naar Vreeland (Dorpshuis Fetha). Verder langs de rivier Vecht en ter hoogte van Fort Nigtevecht de imposante nieuwe fietsbrug over. Dan door langs het riviertje het Gein naar Abcoude; door naar Amsterdam Zuid Oost (Brasserie De Hoge Dijk) en via de Ouderkerkplas naar Ouderkerk (Café De Vrije Handel) weer terug naar Amstelveen. De 35 km ging vanaf de splitsing langs het riviertje de Waver ook naar Ouderkerk aan de Amstel. Daar sloten de beide afstanden weer op elkaar aan.

Bij elke startpost moest men als bewijs van deelname een stempel met een letter halen. Alle letters op een rij vormden het codewoord van de dag “NIET ZIEN” (55 km) of “ZIEN” (35 km). Een volle stempelkaart gaf na afloop bij inlevering recht op het felbegeerde erelint; geel-blauw met zilveren opdruk. Er zijn enkele deelnemers die alle 42 erelinten hebben.

Op meerdere plaatsen konden de deelnemers eten of drinken kopen. Maar veel fietsers hebben langs de kant van de weg gepicknickt. Dat leverden mooie foto’s op. Veel van deze foto’s zijn over enkele dagen te zien en te bestellen op www.dorpentocht.net.

’s Avonds na de fietstocht, kon het bestuur van stichting Dorpentocht onder luid applaus van de vrijwilligers een cheque van € 4.500 overhandigen aan de vertegenwoordiger van het Bartiméus Fonds, die deze gift met veel dank in ontvangst nam.

De Dorpentocht was niet niet mogelijk geweest zonder de bijna 35 vrijwilligers van stichting Dorpentocht. “Maar de grootste dank gaat uit naar alle deelnemers. Want alleen dankzij hen was het mogelijk om zo’n geweldig bedrag bijeen te fietsen,” aldus de organisatie. De volgende Dorpentocht wordt gehouden op zondag 7 juni 2020.

Foto: Frans Goossens