Kleine zaal Schouwburg krijgt upgrade met speciale ’trekkenwand’

AMSTELVEEN – De kleine zaal in de Schouwburg gaat verbouwd worden en krijgt een nieuwe ’trekkenwand’. Daarmee kunnen decorstukken nog vlotter gewisseld worden en wordt het veiliger voor het personeel. De gemeente trekt 75.000 uit voor het project.

Niels Batenburg, hoofd bedrijfstechniek bij de Schouwburg, legt uit hoe het systeem werkt: “Een trekkenwand is een hijsinstallatie boven het toneel, waarbij op verschillende plaatsen een laststang (trek over de breedte van het toneel) op en neer kan bewegen. Aan deze trek kunnen decorstukken maar ook lampen, video en geluidsapparatuur worden opgehangen welke nodig zijn voor de technische ondersteuning van de voorstelling.”

Het systeem is bovendien minder belastend voor personeel, en dus beter voor de ARBO-wetgeving. De grote zaal heeft al een soortgelijke installatie. Wanneer de verbouwing voltooid is, wordt niet vermeld.

De Schouwburg is één van de best bezochte culturele instellingen van Amstelveen. In 2018 bezochten 10.865 bezoekers de 94 voorstellingen in de kleine zaal en 60.977 bezoekers 142 voorstellingen in de grote zaal. De filmzaal trok in 2018 ruim 30.000 bezoekers bij 933 films.

Foto: Fokke van Sanne