Leerlingen AC leren over gevaren gebruik smartphone op fiets

AMSTELVEEN – Ruim tweehonderd leerlingen van het Amstelveen College zijn maandag in de aula van de school gewezen op de gevaren van het gebruik van smartphones op de fiets. Ze kregen een presentatie van Michael Kulkens, een vader die zijn tienerzoon Tommy-Boy verloor.

Tommy-Boy overleed in 2015. Met zijn smartphone in zijn hand, zijn ogen even op het scherm en zijn koptelefoon op één oor, stak hij zonder om zich heen te kijken de Franse Kampweg in Bussum over. Hij werd aangereden.

Michael Kulkens richtte na het ongeluk de stichting T-Butterfly op, die tot doel heeft zo veel mogelijk scholieren in Nederland te bereiken. Inmiddels hebben in Nederland meer dan 45 duizend leerlingen het verhaal van Kulkens gehoord, zo nu ook de leerlingen van het Amstelveen College.

Volgens de rector van het Amstelveen College Anke de Peuter is het gebruik van de smartphone de oorzaak van veel verkeersongevallen. “T-Butterfly laat dat heel dichtbij komen.”

Wethouder Verkeer Rob Ellermeijer was maandag ook aanwezig. “Het verhaal van Michael Kulkens is confronterend, maar tegelijk zo hard nodig. Voor deelnemers aan het verkeer is de smartphone levensgevaarlijk. We hopen dat ook andere scholen in Amstelveen gebruikmaken van de mogelijkheid om deze presentatie door de stichting T-Butterfly te laten verzorgen.”

In de bushokjes rond scholen in Amstelveen hangen deze week posters die wijzen op de gevaren van appen op de fietsen. Vanaf volgende maand is appen op de fiets verboden in Nederland.