Leerlingen Amity maken kennis met Nederlandse bibliotheek

AMSTELVEEN – Leerlingen uit de vroege klassen van de nieuwe Amity International School Amsterdam bezochten vorige week voor het eerst de bibliotheek op het Stadsplein. Zij werden voorgelezen en mochten boeken uitzoeken. De school zet aandacht voor lezen hoog op de agenda.

In het nieuwe schooljaar gaat Amity, dat gevestigd is aan de Amsterdamseweg in Amstelveen, vaker gebruik maken van de bibliotheek. Met het schoolabonnement kunnen zij klassikaal lenen en geeft de bibliotheek advies over het optimaliseren van het leesonderwijs op de school.

Sophie Davies, docent en coördinator op de school, is blij met de samenwerking: “We vinden het belangrijk om lokale initiatieven op te zoeken die passen bij het thema dat we met de kinderen behandelen. Het opdoen van real life experiences, zoals een bibliotheekbezoek, hoort daar ook bij.”

Ze vervolgt: “Door ons met de bibliotheek te verbinden hebben we toegang tot nieuwe boeken, leren we de bibliotheek kennen en konden we zien hoe kinderen en volwassenen samen genieten van lezen. We hebben ook een schoolbibliotheek, maar op deze manier leren kinderen nieuwe boeken kennen en maken ze kennis met Nederlandse teksten.”

“De bibliotheek is serieus bezig met leesbevordering in deze internationale stad,” vertelt Gertrude Hoogendoorn, manager Educatie & Programmering van Bibliotheek Amstelland. “Bijna 20% van de inwoners van Amstelveen komt uit een ander land. Voorlezen en daarna zelf blijven lezen is goed voor het ontwikkelen van taalvaardigheid.  Voor anderstalige kinderen is het des te belangrijker. Een goede ontwikkeling van de moedertaal kan ook het leren van het Nederlands positief beïnvloeden.”

Het levert de bibliotheek ook nieuwe leden op. “Door de internationale leerlingen kennis te laten maken met onze bibliotheek, vertellen zij aan hun ouders dat ze vaker willen komen. Diezelfde dag zijn er nog gezinnen langs geweest om een gratis lidmaatschap aan te vragen,” aldus Hoogendoorn.

Foto: Amity International School