Mogelijk twintig nieuwe monumenten in Amstelveen

AMSTELVEEN – Maar liefst twintig panden en objecten staan op de nominatie om aangewezen als gemeentelijk monument dankzij het Meldpunt Monumenten. De onafhankelijke Erfgoedcommissie en Vereniging Historisch Amstelveen maakten uit de 72 meldingen een selectie.

“Dit is een geweldige uitkomst van het Meldpunt Monumenten,” zegt een enthousiaste wethouder Herbert Raat. “Het blijkt wel dat veel inwoners betrokken zijn bij de historie en het erfgoed van Amstelveen. De Erfgoedcommissie en de Vereniging Historisch Amstelveen hebben ook hard gewerkt aan de selectie. Het is nu aan MOOI Noord-Holland. Wij kijken uit naar de definitieve lijst.”

Zes mogelijke monumenten staan op de Amsterdamseweg. Namelijk de nummers 182-186, 396-408, 475, 483, 487-489 en 492-498. In het Amsterdamse Bos zijn het Starthuis aan de Bosbaan en een kiosk geselecteerd. Ook de Immanuelkerk, het volkstuinencomplex bij Langs de Akker, een grenspaal op de Hollandsedijk, de terrassen en kades in Elsrijk en een bushokje in de Dorpsstraat gaan ter beoordeling naar de onafhankelijke adviesorganisatie MOOI Noord-Holland. Andere adressen zijn Noorddammerlaan 38, Amsteldijk Zuid 107a en Oostermeerweg 83-85. De Van Weerden Poelmanlaan 4 is reeds tot monument aangewezen.

De waardestelling van het spoortracé van de Elektrische Museumtramlijn komt van Bureau Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam. Naast de Amstelveense melding is bij de gemeente Amsterdam, door een andere inzender, een verzoek gedaan om het Amsterdamse deel van het spoortracé aan te wijzen als gemeentelijk monument. Omdat het spoortracé één geheel vormt zijn de gemeente Amstelveen en Amsterdam gestart met een gezamenlijk onderzoek naar de mogelijke monumentwaarde van het spoortracé.

Verder zijn er nog twee meldingen van een gemeentelijk beschermd dorpsgezicht. Namelijk de Jan Huddestraat en Charlotte van Montpensierlaan.

De onafhankelijke adviesorganisatie MOOI Noord-Holland beoordeelt nu de gemaakte selectie. Zij schrijven een ‘redengevende beschrijving’ waarna het college van B en W kan starten met de aanwijzingsprocedure. Het kan dat er na onderzoek van MOOI Noord-Holland nog panden afvallen. Ook hebben belanghebbenden, zoals de eigenaren, de mogelijkheid bezwaar in te dienen.

Foto: een woning aan de Amsterdameweg die op de nominatie staat om monument te worden.