Ruim 730.000 euro wachtgeld voor Amstelveense ex-wethouders

AMSTELVEEN – De gemeente Amstelveen heeft in de afgelopen vijf jaar 734.461 euro aan wachtgeld voor oud-wethouders uitgegeven. Het bedrag werd besteed aan zes voormalig wethouders. Dit blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma EenVandaag. 

Het AvroTros-programma vroeg bij alle gemeenten de bedragen die aan wachtgeld voor oud-wethouders worden besteed in 2014 tot en met 2018. 297 gemeenten reageerden. Het bedrag dat in Amstelveen wordt uitgegeven ligt boven het landelijk gemiddelde maar steekt schril af in verhouding tot bijvoorbeeld Lelystad waar 1.2 miljoen euro werd uitgegeven.

Amstelveen is wel koploper in de regio. In Uithoorn werd van 2014 tot en met 2018 krap vijf ton uitgekeerd aan vijf oud-wethouders. In Ouder-Amstel werd slechts 75.103 uitgekeerd aan vier voormalig wethouders. De gemeente Aalsmeer heeft niet gereageerd op het verzoek van EenVandaag.

De wethoudersvereniging zegt tegen EenVandaag dat het voor wethouders steeds lastiger wordt om een baan te vinden na het wethouderschap. Werkgevers lijken huiverig te zijn om een wethouder aan te nemen omdat ze bang zijn dat deze zich niet meer kan schikken in een ondergeschikte rol.

Foto: Pixabay