Vurige debatten tijdens Vmbo-debatwedstrijd

AMSTELVEEN – De vijfde Amstelveense Vmbo-debatwedstrijd vond op maandagavond 3 juni plaats op het Hermann Wesselink College. Drie teams van het Amstelveen College, het Hermann Wesselink College en SG Panta Rhei gingen in debat over stellingen als ”Snorfietsers moeten ook in Amstelveen voortaan op de rijbaan, met helm” en ”Er moet een super BTW van 40% komen op luxeartikelen”.

De vmbo-debatwedstrijd vindt beurtelings op één van de drie deelnemende scholen plaats. Dit jaar was de wedstrijd voor de laatste keer in het oude Hermann Wesselink College, dat nieuwbouw krijgt. De debatteams van de scholen bereidden zich vooraf voor op de stellingen, met zowel voor- als tegenargumenten. Pas een kwartier voor aanvang van het debat hoorden zij na trekking door een notaris of ze voor of tegen de stelling moesten zijn.

De sfeer zat er al snel goed in en de debatteams waren zeer strijdvaardig. Het niveau was bijzonder hoog, volgens juryvoorzitter John de Die: “Wellicht zelfs hoger dan andere jaren”. De jury bestond uit leden van de Rotary Amstelveen-Amstel en vanuit iedere school iemand uit de schoolleiding. De prijs voor de beste school werd gewonnen door het team van Panta Rhei. Marouane Meftah van het HWC was de beste debater van de avond. Job Bleekemolen van het Amstelveen College deed de meest explosieve uitspraak: “Het gaat er niet om wie je bent, maar om wat je kan.”

Vooraf waren de leerlingen getraind in debatvaardigheden door het Nederlands Debat Instituut, een toonaangevende organisatie op dit gebied. De organisatie van het debat was in handen van de Rotary Amstelveen-Amstel. Het winnende team van Panta Rhei kreeg naast een wisselbeker een bezoek aan de Tweede Kamer aangeboden. Alle deelnemende leerlingen kregen een bioscoopbon.