15.000 euro subsidie om klassieke concerten naar Amstelveen te halen

AMSTELVEEN – De gemeente Amstelveen stelt de komende drie jaar 15.000 euro subsidie beschikbaar om klassieke concerten naar Amstelveen te halen. De gemeente stelt in een persbericht dat onze gemeente op het ogenblik aanbod van hoogwaardige klassieke concerten mist. Daarom wordt de komende drie jaar een subsidie van 5.000 euro per jaar gegeven aan de stichting Kamermuziek de Amstel.

De Stichting Kamermuziek de Amstel geeft al 15 jaar jaarlijks een serie klassieke concerten van een hoog niveau. Locatie voor de concerten van het Uriël Ensemble is de Amstelkerk in Ouderkerk aan de Amstel. Toch komt 80 procent van de bezoekers uit Amstelveen. Bij concerten komen er tot 200 liefhebbers van klassieke muziek op af. Daarom wil de stichting volgend seizoen twee van de zes concerten in de Schouwburg Amstelveen aanbieden en de twee seizoenen daaropvolgend de helft van de optredens.

Volgens de gemeente zijn de concerten niet alleen van artistieke, maar ook van maatschappelijke waarde. Zo werkt de stichting mee aan het opzetten van een project om fysiek beperkte ouderen vervoer aan te bieden van en naar de concerten, en mogen leerlingen van de muziek- en dansschool de concerten tegen een gereduceerd tarief bijwonen. “Wij willen een divers cultureel aanbod kunnen bieden dat alle inwoners van Amstelveen aanspreekt’, zegt verantwoordelijk wethouder Herbert Raat. “Dat is ook de reden waarom wij culturele instellingen en activiteiten subsidie verlenen. Klassieke muziek mag hierbij zeker niet ontbreken.”

Het Uriël Ensemble bestaat uit vijf strijkers van het Koninklijk Concertgebouworkest, een klarinettist van het Nederlands Philharmonisch Orkest en een concertpianiste uit Amstelveen. In 2005 besloten zij om een kamermuziekserie te beginnen, omdat dit nog niet bestond in de gemeente. Tot 5 jaar terug traden zij nog op in verschillende kerkgebouwen in Amstelveen. Nadat deze locaties niet meer beschikbaar waren, zijn ze uitgeweken naar Ouderkerk aan de Amstel. Het ensemble wil niet alleen terugkeren naar Amstelveen, maar ook een breder publiek aanspreken door in de schouwburg toegankelijke en lichtere stukken ten gehore te brengen.