Amstelveen krijgt tweehonderd deelscooters eind 2019

AMSTELVEEN – De gemeente Amstelveen heeft besloten een intentieverklaring te tekenen met een aanbieder van deelscooters: Felyx. In eerste instantie gaat het om zo’n tweehonderd elektrische scooters (categorie 45 km per uur) die worden geplaatst op verschillende locaties in Amstelveen. De details worden nu verder uitgewerkt. Naar verwachting zijn de scooters eind 2019, begin 2020 beschikbaar.

De samenwerking is een pilot met een looptijd van twaalf maanden. Bij succes wordt het project verlengd. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag maken al gebruik van elektrische deelscooters van Felyx.

Het huren van een elektrische deelscooter kost de gebruiker dertig cent per minuut (achttien euro per uur). Ook is het mogelijk  om de scooter tijdelijk vast te houden bij bijvoorbeeld een afspraak. Dan kost het de gebruiker vijf cent per minuut (drie euro per uur). Boetes moeten vanzelfsprekend zelf worden betaald en worden altijd verhoogd met tien euro administratiekosten. Bij schade geldt er een eigen risico van maximaal vijfhonderd euro.

Rob Ellermeijer, wethouder verkeer en vervoer, is enthousiast: “De deelscooter is een ideaal alternatief voor de auto en een goede aanvulling op het openbaar vervoer. Steden, ook Amstelveen, worden steeds drukker en voller. Om onze stad leefbaar en bereikbaar te houden stimuleert de gemeente  nieuwe, duurzame vormen van mobiliteit. De elektrische deelscooter is een eigentijds, compact en duurzaam vervoersmiddel, vooral geschikt voor woon- werkverkeer. Behalve minder vervuilend kan de elektrische deelscooter ook bijdragen aan het verlagen van de parkeerdruk in Amstelveen.”