Belklus start met energiebesparende klussen bij ouderen

AMSTELVEEN – Jaarlijks voeren de vrijwilligers van de Belklus ruim 1900 klussen uit bij ouderen en gehandicapten in Amstelveen. Dit jaar staat de teller al op 1050, waarvan 121 energiebesparende opdrachten. Vanaf juli 2019 zet de Belklus een jaar lang actiever in op energiebesparingen zoals het aanbrengen van radiatorfolie. Juist nu is het tijd om je klaar te maken voor komende winter. 

Vanaf 1 juli is de Belklus gestart met de energiebesparende actie. Ze benaderen wijk voor wijk alle klanten om hen te informeren over de mogelijkheden, zoals het plaatsen van tochtstrippen en LED lampen. Maar ook het lager instellen van de boiler en het plaatsen van een doorstroombegrenzer leiden tot bezuinigingen. Een vrijwilliger van Belklus gaat vervolgens bij de klant op bezoek om de mogelijkheden te bespreken en plant direct een afspraak in om het uit te laten voeren.

Wethouder Duurzaamheid Floor Gordon: “Het is fantastisch hoe de Belklus zich inzet voor ouderen en gehandicapten in Amstelveen. De vrijwilligers voeren al 25 jaar vakkundig klussen uit en het is mooi om te zien dat hier steeds meer energiebesparende opdrachten bij horen. In mijn ogen is dit een charmante manier om energie te besparen zonder grote ingrijpende investeringen. Iets wat past bij de doelgroep. Het ontluchten van de radiator bijvoorbeeld zorgt voor het verbeteren van de warmteafgifte en daardoor voor een besparing. Amstelveen stimuleert inwoners om ieder op zijn manier aan de slag te gaan met het besparen op energie.”

Belklus is op zoek naar nieuwe, handige vrijwilligers
De Belklus heeft rond de 5.000 klanten in Amstelveen. Iedere ochtend verdelen de 14 vrijwilligers de klussen aan huis en tuin en gaan ze op pad. Ze combineren de klussen zoveel mogelijk en kijken verder dan alleen de technische aspecten. De vrijwilligers letten vanuit valpreventie bijvoorbeeld op het wegwerken van snoeren op de grond, plaatsen brandmelders waar nodig en kijken naar energiebesparende mogelijkheden. Ook het sociale aspect wordt steeds belangrijker. Bob Out, voorzitter van de Belklus: “We werken in een hecht en vakkundig team van gepensioneerden, maar ook met mensen die dit combineren met hun werk. We zijn altijd op zoek naar handige vrijwilligers. Geïnteresseerden kunnen contact met ons opnemen om kennis te maken.”

Meer informatie over de energiebezuinigingsactie: belklus.nl/energiezuinig