Café Zwarte Kat wordt geen gemeentelijk monument

AMSTELVEEN – Het voormalige café De Zwarte Kat aan de Amsteldijk-Zuid wordt geen gemeentelijk monument. De gemeentelijke erfgoedcommissie vindt te bouw- en cultuurhistorische waarde te gering. Dit heeft de gemeente desgevraagd aan RTVA laten weten. 

Volgens de erfgoedcommissie is het feit dat er lange tijd een café was gevestigd met een duidelijke functie voor het buurtschap onvoldoende reden om er een gemeentelijk monument van te maken.

Lees ook: Buren voor behoud Zwarte Kat: ‘laat historie niet verdwijnen’

Nadat twee bewoners bezwaar hadden gemaakt tegen de plannen om drie villa’s op de plek van De Zwarte Kat te bouwen, heeft de gemeentelijke erfgoedcommissie nog een bezoek gebracht aan het pand. Eerder had de commissie al een negatief advies gegeven. Ook na het bezoek bleef de commissie bij haar oordeel.

Volgens erfgoedcommissie blijft de verwijzing naar de naam van het buurtschap behouden via een gevelsteen die twee huizen verder is ingemetseld (zie foto).