Drink water, draag dunne kleding en smeer je goed in

AMSTELVEEN – Voor Amstelveen geldt code Oranje de komende dagen vanwege de verwachte hitte. Ook het Nationaal Hitteplan dat gezondheidsinstituut RIVM vandaag aankondigde treedt hier in werking. Het hitteplan is een waarschuwing voor de risico’s van hitte en treedt in werking als het vier dagen achter elkaar boven 27 graden wordt.

Vooral groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen lopen extra risico door de extreme warmte.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu adviseert goed te letten op symptomen van oververhitting, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Uitdroging kan leiden tot kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid. Het instituut adviseert om voldoende te drinken, dunne kleding te dragen en goed in te smeren tegen de zon. In de middag, tijdens de heetste uren van de dag, wordt aangeraden lichamelijke inspanning te beperken.

Besproeien fietspaden
In Amstelveen zijn de afgelopen jaren diverse maatregelen genomen vanwege de steeds vaker voorkomende hittegolven. Fietspaden worden natgehouden om te voorkomen dat tegels los komen te liggen. Door de fietspaden nat te houden, hoopt de gemeente dat het zand zijn binding terugkrijgt en tegels vaster komen te liggen. Ook wordt, daar waar nodig, opnieuw bestraat. Het gebruik van sproeiwater uit sloten stemt Amstelveen af met het waterschap.

KNGF Geleidehonden
Ook KNGF Geleidehonden aan de Amsteldijk past de dagelijkse routine aan vanwege de hitte. Op hun website vertelt instructeur Marianne Dekker: “Als het te warm wordt, hebben de honden vrij en liggen ze vooral te slapen op hun bedjes in de kennel of trainen we op koele plekken zoals in winkels, in de metro of op een ondergronds metrostation. We maken regelmatig een rustige boswandeling met de honden, in de schaduw. Hier schuilt nu helaas ook gevaar: blauwalg in het water. Bij veel losloopplekken is water en bijna overal zit blauwalg in. Honden kunnen hier goed ziek van worden en een dorstige hond drinkt uit iedere sloot.”

De invoering van een hitteplan bij tropische temperaturen blijkt goed te werken. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat in het verleden “Honderden, zo niet duizenden levens zijn gespaard door hittemaatregelen, -plannen en -protocollen”.