Daar zijn ze weer: malafide Engelssprekende klusjesmannen

AMSTELVEEN – Terug van weggeweest: de malafide klusjesmannen. De politie Amstelveen krijgt de laatste tijd namelijk weer veel meldingen over Ierse / Engelse ‘klusjesmannen’ die actief zijn in onze gemeente. Enkele inwoners zijn al gedupeerd. Zij betaalden hoge prijzen voor slecht werk of klusjes waar niet om werd gevraagd.

De politie legt op Facebook nogmaals uit hoe deze mannen te werk gaan:

Prijs valt hoger uit
Travellers of Ierse klusjesmannen zijn rondreizende personen die geld verdienen door onderweg klusjes te doen. Zij komen aan uw deur met de mededeling dat uw huis onderhoud nodig heeft. De klusjesmannen bieden hun diensten voor lage prijzen aan, maar zodra betaald moet worden, valt het bedrag vaak een stuk hoger uit. Tijdens de reparaties zouden ze namelijk allerlei gebreken ontdekt hebben. Dit maakt allemaal deel uit van de oplichtingstruc. Er was in eerste instantie waarschijnlijk niets mis met uw huis.

Het aanbieden van diensten gebeurt in sommige gevallen op zo’n agressieve manier dat mensen niet durven te weigeren. Achteraf blijkt het werk niet of zeer slecht gedaan en moet de klant meer geld betalen dan afgesproken. Om hun geld te krijgen deinzen criminele travellers niet terug voor intimidatie en afpersing. U kunt travellers herkennen aan de eenvoudige folders, het gebrek aan offertes en het feit dat ze Engels met een Iers accent spreken.

Geen vaste woon- of verblijfplaats
Deze malafide klusjesmannen worden ’travellers’ genoemd omdat zij over het algemeen geen vaste woon- of verblijfplaats hebben en van de ene naar de andere camping gaan. Vaak rijden zij in busjes met een Engels kenteken.

Ga niet met travellers in zee
De politie adviseert om op geen enkele manier met deze klusjesmannen in zee te gaan en de politie via 0900-8844 te bellen wanneer mensen op deze manier hun diensten aanbieden. Hebt u werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden? Zoek dan zelf een bedrijf die dit werk kan doen en maak schriftelijke afspraken over de omvang, kwaliteit en prijs van het werk.

Wat doet de politie eraan?
We controleren en registreren voertuigen waarin we vermoeden dat travellers actief zijn. Vaak hebben zij ook op het gebied van de verkeersregels hun zaken niet op orde. Afgelopen week betrapten we een bestuurder op het rijden onder invloed van cannabis. Ook reed hij in een niet correct geregistreerd voertuig. Daarom is dit voertuig in beslag genomen in afwachting van deze registratie. Het is mogelijk dat het Openbaar Ministerie uiteindelijk zal beslissen dat het voertuig wordt vervreemd.