Door Amstelvener gebouwde waterstofracewagen op Formule 1-circuit

AMSTELVEEN – De Amstelveense Jonathan Linssen maakt deel uit van de studentengroep van de Technische Universiteit Delft die een waterstofraceauto heeft ontwikkeld: de Forze VIII. Dinsdagavond 9 juli mogen ze de auto testen op het Formule 1-circuit van Zandvoort. Hiermee hopen ze de allereerste waterstofraceauto in de autosportwereld te zijn die de benzineauto’s verslaat tijdens een wedstrijd.

De Amstelvener is verantwoordelijk voor de constructie waarmee de wielen aan de auto verbonden zijn en daarmee dus ook voor de wegligging. Stadsgenoot Jonathan kreeg hiervoor een mooi compliment. De Forze VIII wordt namelijk door Top Gear omschreven als een “stabiele en vertrouwenwekkende auto”.

Hiermee willen de studenten tonen hoe ver de waterstoftechnologie al ontwikkeld is en laten zien dat het een belangrijke rol kan spelen in het schoner maken van transport. “Wij geloven dat waterstoftechnologie een onmisbare schakel is in het vervangen van verbrandingsmotoren, door de mogelijkheid die het biedt om enorme hoeveelheden energie op te slaan en binnen een paar minuten bij te kunnen tanken. Als pioniers in waterstofrace-technologie nemen we het op tegen high-tech benzinewagens, waarmee we laten zien dat het gebruik van deze technologie betrouwbaar en haalbaar is, maar vooral ook ontzettend snel kan zijn,” aldus Team manager Zhi Wei Cai.

Het verslaan van high-tech benzinewagens is niet enkel een nobel streven, want het pioniersteam maakt een reële kans om te winnen. Hun zelfgebouwde auto doet wat prestaties betreft niet onder voor de Porsches en BMW’s waar ze het tegen op moeten nemen. De Forze VIII kan binnen 4 seconden naar 100 km/h optrekken en bereikt snelheden van boven de 210 km/h.

Foto: Worcflow 2018-2019