Feestelijke opening tentoonstelling vrouwelijke kunstenaars Cobra Museum

AMSTELVEEN – In het Cobra Museum is vanaf 12 juli de tentoonstelling Nieuwe Nuances, vrouwelijke kunstenaars in en rondom Cobra te zien. De tentoonstelling werd donderdagmiddag 11 juli geopend door Ingrid van Engelshoven (minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) in aanwezigheid van burgemeester Tjapko Poppens en wethouder Floor Gordon. De opening werd opgeluisterd door een performance van modeontwerper en multidisciplinair kunstenaar Aziz Bekkaoui. Nieuwe Nuances toont het werk van acht vrouwelijke kunstenaars in en rondom Cobra en is tot en met 1 december te zien.

Vrouwen op plek die ze verdienen
Met het feestelijk in de lucht gooien van de mouwen van een speciaal door Aziz Bekkaoui ontworpen schildersjas opende Minister van Engelshoven de tentoonstelling. Een tentoonstelling op het snijvlak van twee belangrijke onderdelen uit haar portefeuille: Cultuur en Emancipatie.
“We zijn er nog lang niet met de emancipatie. Maar ik ben heel erg blij met deze tentoonstelling. Niet alleen omdat het Cobra Museum deze vrouwen de plek geeft die ze verdienen maar ook omdat hiermee de man-vrouwverhouding bij tentoonstellingen een beetje recht getrokken is”, zegt minister van Engelshoven. Scheve verhoudingen kunnen volgens haar leiden tot stereo-typeringen.

Kunstenaar en vormgever Aziz Bekkaoui heeft voor de gelegenheid alle vrouwen die de opening van de tentoonstelling bijwoonden, gekleed in een speciaal voor deze tentoonstelling ontworpen blauwe schildersjas. Mannen werden op een afstand gehouden en mochten alleen toekijken. Op het moment dat minister van Engelshoven de tentoonstelling voor geopend verklaarde gooiden alle vrouwen de mouwen van hun kleding in de lucht. Vrouwen hebben volgens Bekkaoui wel degelijk de schildersjas aan.

Beeld ‘mannenclub’ bijstellen
Met de tentoonstelling Nieuwe Nuances streeft het Cobra Museum ernaar het beeld van de Cobra-beweging als ‘mannenclub’ bij te stellen. Terwijl een aantal mannelijke kunstenaars in de geschiedschrijving over Cobra altijd prominent figureert, staan de vrouwelijke kunstenaars die een bijdrage hebben geleverd meer op de achtergrond. In Nieuwe Nuances staat het werk van acht vrouwelijke kunstenaars centraal. Sommige van hen gevierd kunstenaar, sommige van hen volledig vergeten.

Te zien is werk van de kunstenaars: Sonja Ferlov Mancoba (1911, Kopenhagen – 1984, Parijs), Else Alfelt (1910, Kopenhagen – 1974, Kopenhagen), Ferdi (Ferdi Jansen, Arnhem, 1927 – Baarlo, 1969), Madeleine Szemere Kemeny (1906, Boedapest – 1993, Zürich), Lotti van der Gaag (1923, Den Haag – 1994, Nieuwegein), Dora Tuynman (1926, Montpellier – 1979, Deventer), Anneliese Hager (Schneudemühl, tegenwoordig Piła, 1904 – 1997, Korbach) en Henny Riemens (1928, Amsterdam – 1992).

Het Cobra Museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11:00 tot 17:00 uur.
Meer informatie: Cobra Museum

Foto’s: Cobra Museum en Angela de Fretes