Gemeentebestuur weigert Participe garanties te geven

AMSTELVEEN – Het gemeentebestuur van Amstelveen wil voorlopig geen garanties aan Participe geven dat de lopende contracten worden voortgezet. De welzijnsorganisatie verkeert in financiële nood en stevent hard af op een fusie. Omdat er nog te veel onduidelijk is, wacht de gemeente Amstelveen met doen van beloften. Ook wordt er naar gekeken naar andere kandidaten. 

Participe Holding heeft de gemeente Amstelveen schriftelijk verzocht om, gezien de continuïteit van het werk, op zeer korte termijn te bevestigen dat  alle lopende contracten worden voortgezet, en dat er geen gebruik zal worden gemaakt van mogelijkheden om deze contracten voortijdig te ontbinden. De gemeente kan deze bevestiging nu nog niet geven.

“Relevante informatie bereikt ons stapsgewijs. Dat vergt ook een aangepaste manier van verwerken, voldoende tijd om een oordeel te vormen en uiteindelijk conclusies te trekken over een verlenging van de lopende contracten. Wij willen meer inzicht in de juridische constructies bij de beoogde fusiepartner, en meer begrip van de gevolgen daarvan voor besluitvorming en financiële verhoudingen. Daarnaast verwachten wij binnenkort de jaarrekeningen 2018 (met accountantsverklaring) van Participe Holding en Participe Amstelland. Nadat wij alle gevraagde informatie hebben ontvangen en geanalyseerd, nemen wij besluiten over de verlenging van de lopende contracten. Daarnaast willen we mogelijke alternatieven verkennen,” schrijft wethouder Marijn van Ballegooijen in een brief aan de gemeenteraad.

Hij voegt toe: “Het belang van onze inwoners, van de medewerkers en vrijwilligers van Participe Amstelland is voor ons wezenlijk, net als een zorgvuldige omgang met de aan ons toevertrouwde publieke middelen. De medewerkers en vrijwilliger doen goed werk dat belangrijk is voor
veel Amstelveners. Dat is het ijkpunt voor onze besluitvorming.”