Illegale bebouwing langs Museumspoorlijn doorn in oog omwonenden

AMSTELVEEN – De gemeente is een onderzoek gestart naar meerdere illegale bouwwerken langs het traject van de Elektrische Museumtramlijn. Het gaat om volkstuinen met bijbehorende opstallen zoals kassen, tuinhuisjes en hekjes. Omwonenden van het gebied hadden bij de gemeente aan de bel getrokken over de bebouwing.

 “We starten eerst een onderzoek om alles in kaart te brengen. Zo weten we niet wie de huisjes hebben geplaatst. Direct weghalen van de bouwwerken kost een hoop geld. Met het risico dat er direct weer nieuwe bebouwing voor terug komt,” zegt wethouder Handhaving Herbert Raat.

Met het onderzoek hoopt de gemeente duidelijk te krijgen welke personen de bouwwerken plaatsten en wat een structurele oplossing is voor het gebied. Zodat het gebied een nieuwe, groene, ecologische en/of meer recreatieve inrichting krijgt in beheer van de gemeente. Hierbij worden ook het Amsterdamse Bos, de omwonenden en de Groenraad betrokken.

De geraamde kosten voor het verwijderen en leeghalen van de bouwwerken langs de museumspoorlijn en het saneren van de grond komen indicatief uit op €275.000,-. Zonder dat er een duurzame, structurele beheer situatie is voor de herontwikkeling van het gebied is het probleem niet opgelost. Met dit in het achterhoofd en in verband met de hoogte van het bedrag is gekozen eerst het onderzoek naar een nieuwe inrichting van het gebied te starten.