Kleine sjoel Randwijcklaan in najaar open voor kleinschalige activiteiten

AMSTELVEEN – Dit najaar gaat de ‘kleine sjoel’ aan de Randwijcklaan open voor kleinschalige activiteiten. Het houten gebouw werd in 2018 aangekocht door de gemeente voor één miljoen euro. Voor de locatie had de voormalig eigenaar nieuwbouwplannen. Het pand heeft nu de status van gemeentelijk monument.

Voordat het pand in gebruik gaat worden genomen vindt er eerst een sobere verbouwing plaats. Hierbij verdwijnt er onder meer een tussenmuur. Ook wordt er een kleine opslagruimte in de tuin gebouwd.

Na de verbouwing gaat Heem Locaties (die ook de Annakerk en de huisjes in het Amsterdamse Bos en de heemparken verhuren) het gebouw exploiteren en verhuren als ruimte voor maatschappelijke bijeenkomsten. Dit gaat gebeuren tegen een maatschappelijk tarief.

Volgens de gemeente moet worden gedacht aan mindfulness-sessies, mediation- trainingen en kleinschalige overleggen. “Daarnaast krijgt het gebouw een educatieve functie door via lezingen en exposities en het ontvangen van schoolklassen de rijke geschiedenis van Amstelveen en met name de wijk Randwijck te vertellen”, zegt wethouder Herbert Raat (Welstand en Monumenten). “We hebben gezamenlijk de invulling gekozen met respect voor het gebouw. Dat we onze kinderen en andere inwoners kunnen onderwijzen over een geschiedenis die we nooit mogen vergeten in een gebouw waar het plaatsgevonden heeft, is indrukwekkend.”

Het gebouw uit 1930 is ontworpen door architect Warners in de Amsterdamse Schoolstijl. In de beginjaren is het gebouw gebruikt als wijklokaal van de Nederduits hervormde gemeente. In 1938 werd het ingewijd als synagoge. Tijdens de oorlog zetelde de Joodse Raad hier en kregen Joodse kinderen er les, nadat zij niet meer welkom waren op reguliere scholen. In 1942 werden 239 Joodse Amstelveners hier verzameld, waarna ze werden gedeporteerd.

Foto: De kleine sjoel en de plannen die er voor de locatie waren (inzet).