Omwonenden Keizer Karelplein zien eerste ontwerp kunstwerk Margot Berkman

AMSTELVEEN – Omwonenden van het Keizer Karelplein bezochten woensdagavond 17 juli het atelier van kunstenaar Margot Berkman in Zandvoort. Ze werden bijgepraat over de voortgang van het kunstwerk voor het plein en konden een eerste reactie geven op het voorlopige ontwerp.

“De eerste reacties waren positief”, zegt Margot Berkman. “Ik ben inmiddels vaak op het Keizer Karelplein geweest om de ruimte goed in mij op te nemen. Daar heb ik ook met omwonenden gesproken. Hun betrokkenheid, verhalen, e-mails en ideeën hebben mij in grote mate geïnspireerd. Ik ben blij dat ik de omwonenden woensdagavond een voorlopig ontwerp heb kunnen laten zien en dat mijn voorlopige ontwerp in goede aarde viel.”

Het kunstwerk, dat volgens Berkman ook wel ‘landschapsinrichting’ wordt genoemd, zou voor het eind van dit jaar op het Keizer Karelplein kunnen staan.

Verkeersveiligheid
“Bij de ontwikkeling is ook rekening gehouden met de verkeersveiligheid”, zegt verkeerswethouder Rob Ellermeijer. “Margot Berkman heeft ruime ervaring met het maken van kunst voor een specifieke locatie in de openbare ruimte met bijzondere verkeersveiligheidseisen. Haar werk voor het Keizer Karelplein is bovendien een aanvulling op de huidige beeldencollectie van de gemeente Amstelveen.”

Participatie
In september 2018 gaven diverse bewoners aan dat zij graag een bijzondere inrichting zien van het verkeersplein. Sindsdien zijn zij actief betrokken bij het project. Afgelopen voorjaar gingen de omwonenden in gesprek met Margot Berkman in Museum Jan van der Togt. Vooraf hadden zij verhalen en herinneringen gedeeld over het Keizer Karelplein die Berkman vervolgens heeft gebruikt als inspiratiebron.

Oriëntatiepunt
Het verkeersplein ligt op een bijzondere locatie in Amstelveen. Het geeft toegang tot de wijk Keizer Karelpark, Amstelveen Zuid, maar is ook een verbinding tussen Amstelveen Noord en Amstelveen Zuid. Om het belang van de locatie te benadrukken, het plein aantrekkelijker te maken en tegemoet te komen aan de wens van omwonenden, was een oriëntatiepunt gewenst.