Over een week is Amstelveen eikenprocessierupsvrij

AMSTELVEEN – Er zijn al ruim 2.250 nesten met eikenprocessierupsen verwijderd door de twee gespecialiseerde opruimploegen die al een paar weken voltijd aan de slag zijn in Amstelveen. De opruimwerkzaamheden duren nog een week en dan zouden de harige rupsen bestreden moeten zijn.

Verspreid door de gemeente zijn sinds de uitbraak 706 besmette bomen aangetroffen. De brandharen van de eikenprocessierups kunnen voor flinke gezondheidsklachten zorgen bij mens en dier. Daarom is een gespecialiseerd bedrijf bezig met het verwijderen van de harige rupsen uit de besmette eiken. Dit doet het bedrijf op de traditionele manier door de rupsen te fixeren met lijm en ze daarna met een speciale stofzuiger op te zuigen. De medewerkers dragen beschermende kleding en gebruiken waar nodig een hoogwerker om overal bij te komen.

Tips:

  • Probeer direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellinghuidjes zoveel mogelijk te vermijden.
  • Zorg bij een bezoek aan een gebied waar de eikenprocessierups voorkomt voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga er niet op de grond zitten.
  • Waarschuw uw kinderen voor de eikenprocessierups.
  • Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zo nodig ook kleren (liefst op 60 °C). Klachten verdwijnen over het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met bijvoorbeeld menthol of een gel van Aloe Vera kan verlichting geven.
  • Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.Foto: Kleuske (wikimedia)