Varkens in Nood geeft Loetje en Aan de Poel lage score voor dierenwelzijn

AMSTELVEEN – Twee restaurants in Amstelveen scoren laag op de Dierenwelzijnscheck van Stichting Varkens in Nood. Tweesterrenrestaurant Aan de Poel scoort een 4,3 uit 10 en Loetje (met een vestiging aan de Amstel) komt uit op een 4,2.

Varkens in Nood beoordeelde de gerechten op de menukaarten van honderd restaurants in Amsterdam en omgeving. Er werd gekeken naar zaken als leefruimte, vangstmethoden (voor vis) en slachtmethode. Elk gerecht kreeg een cijfer. Opgeteld resulteerde dit in een ­totaalscore tussen de 1 en 10.

Volgens Varkens in Nood scoort Aan de Poel zo laag op het gebied van dierenwelzijn omdat: “Er veelvuldig wordt gebruikgemaakt van eendenlever en kalfsvlees. Ook staan er zeebaars en tonijn op het menu, twee bedreigde vissoorten.”

Aan de Poel bestaat sinds 2007 en serveert gerechten uit de Franse en internationale keuken. In 2013 kreeg het een tweede Michelinster. Na een brand in 2018 is het restaurant weer enige tijd open.

Restaurant Loetje bestaat al sinds 1977 en opent in heel Nederland nog steeds nieuwe vestigingen. Al jaren is er een filiaal aan de Amstelzijde in Amstelveen. Op de website van Varkens in Nood staat o.a: “De kaart bestaat voor het grootste deel uit vlees- en visgerechten. Naast de bekende biefstuk vinden we er ook kalfsvlees, tonijn, paling en varkensvlees. Dierenwelzijn is duidelijk niet de motor achter het succes van Loetje. Wel worden er enkele vegetarische gerechten aangeboden, waaronder de vegetarische burger en de vegetarische Poké bowl.”

Hoevevarkens

Een woordvoerder van Loetje laat weten teleurgesteld te zijn met de uitslag en geeft aan dat er juist veel aandacht is voor dierenwelzijn en duurzaamheid bij Loetje. “Bij het selecteren van onze producten staan kwaliteit en dierenwelzijn zeer hoog in het vaandel. Hiervoor werken we nauw samen met een klein aantal gecertificeerde Nederlandse leveranciers. Het rundvlees komt voornamelijk uit Zuid-Amerika. De dieren brengen daar vrijwel hun hele leven in vrijheid door op de uitgestrekte pampa’s. Ons varkensvlees komt van het Hoevevarken uit de Ardennen. De varkens worden gevoed met 100% plantaardige voeding zonder antibiotica. Bij de producten als vis, kip, scharreleieren en kaas selecteren we bij de inkoop onder andere op gecertificeerde producten (MSC, Dupan, Friends of the Sea, Beter Leven) en bij voorkeur uit Nederland.”

Wegens vakantie was Aan de Poel niet bereikbaar voor commentaar op het onderzoek van Varkens in Nood. De top 10 uit het onderzoek, met de hoogste score van 10 uit 10, bestaat uitsluitend uit veganistische restaurants.

Foto: Franklin Heijnen (flickr)