Amstelveens bedrijf verantwoordelijk voor zonnepanelen AZ-stadion

AMSTELVEEN – Het Amstelveense bedrijf Sunprojects BV is verantwoordelijk voor de zonnepanelen die zijn aangebracht op het dak van het AZ-stadion. Afgelopen zaterdag stortte een deel van het stadiondak in. In de landelijke pers wordt het vermoeden uitgesproken dat de plaatsing van de zonnepanelen hiervan de oorzaak kan zijn.

De vermoedens worden versterkt door een promotiefilmpje van Sunprojects dat ondertussen van het internet is gehaald. “Sunprojects heeft 1.700 panelen op het dak van het stadion geplaatst. Dit waren 1.700 dunne filmpanelen van Hanergy. Er was een aantal uitdagingen waaronder de constructie van het dak. De constructie was uiteraard niet berekend op zonnepanelen, maar samen met onze leveranciers hebben we hiervoor een oplossing bedacht en zijn de zonnepanelen op het dak geplaatst,” zegt commercieel directeur Anna Lambrechts in het filmpje dat hier nog wel is te zien.

De directeur van Sunprojects, Hans Lambrechts, zegt op de website van het bedrijf nog op zaterdagavond en zondag 11 augustus ter plekke te zijn geweest voor een schouw en een eerste onderzoek van de dakschade met verschillende experts.  Hij heeft daarbij alle medewerking en steun toegezegd aan het onderzoek van AZ en het verkennend onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid.

Sunprojects is ook verantwoordelijk voor de zonnepanelen op de daken van de Amstelveense Panta Rhei en de Roelof Venemaschool.

Update:
Op de eigen website heeft Sunproject inmiddels gereageerd op de weggehaalde video: “In deze promotievideo wordt door de commercieel directeur van Sunprojects opgemerkt dat bij de constructie van het stadion-dak in 2006 ‘de constructie uiteraard niet berekend was op zonnepanelen” en dat hier een geschikte oplossing hiervoor is gevonden. Deze opmerking ziet echter specifiek toe op de PV-onderconstructie en de wijze waarop de zonnepanelen met het montagesysteem destijds in 2015 op het dak van het AFAS-stadion door Sunprojects zijn bevestigd en daarmee dan ook niet op bouwkundige aspecten van het stadiondak. Vanwege de onduidelijkheid van de gebruikte term en verschillende recente vragen over de specifieke uitleg van bovenstaande opmerking uit 2015 is de promotievideo tijdelijk van de website van Sunprojects verwijderd. In verband met de lopende onderzoeken en haar betrokkenheid hierbij verschaft Sunprojects ten behoeve van deze onderzoeken op dit moment geen aanvullende informatie aan derden over het project.”

Screenshot: Dumpert