Bloemstillevens Bas Meeuws in Van der Togt

AMSTELVEEN – Museum Jan van der Togt toont binnenkort de expositie ‘Bas Meeuws – Een fotografische reis om de wereld’. De bloemstillevens van de fotograaf zijn van 3 september tot en met 13 oktober in het museum te zien.

Voor Bas Meeuws (Heerlen, 1974) is het creëren van schoonheid zijn belangrijkste doel. Hij wil echte, tijdloze schoonheid brengen in het leven van alledag. Meeuws maakt prachtige, gestileerde fotografische bloemstillevens geïnspireerd op 17e eeuwse schilderkunst. Door olieverfpanelen te vervangen door digitale fotografie blaast hij het traditionele, Hollandse genre van het bloemstilleven nieuw leven in. Hij componeert zijn foto’s zoals de oude meesters dat deden: bloem voor bloem, één en al luxe en pracht. Het resultaat is gelaagd werk, dat de tijd overstijgt.

Hollandse Gouden Eeuw
Omdat zijn werk expliciet gebaseerd is op de stillevens uit de zeventiende eeuw, heeft het nauwe banden met de geschiedenis en tradities in de kunst. Met al hun gepolijste digitale schoonheid roepen de foto’s echo’s op van de Hollandse Gouden Eeuw: de drukke commercie, de waardering voor tulpenbollen en onafhankelijkheid, de kunstenaarswerkplaatsen. Meeuws is geïntrigeerd door het functioneren van bloemstillevens in de zeventiende eeuw. ‘Ik probeer de gevoelens van de kijkers van toen bij mezelf op te roepen. Het ontzag dat zij moeten hebben gevoeld bij het bekijken van al die dure en exotische bloemen bij elkaar.’

Speciaal voor deze tentoonstelling heeft Meeuws nieuw werk gemaakt waarin hij kunstobjecten uit de glascollectie van het museum heeft geselecteerd en gefotografeerd. De objecten heeft hij verwerkt in nieuwe digitaal gecomponeerde bloemstillevens. De expositie toont een overzicht van werken uit Meeuws hele oeuvre, van over de hele wereld, onder meer uit India en Taiwan.

Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50, 1182 JE Amstelveen.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag: 11.00 – 17.00 uur