Column: ‘Teringwespen en teringvliegtuigen’

Enigszins geïrriteerd stopt Danny Vera midden in zijn liedje. “Sorry, ik ben de tekst kwijt. Kan me ook lastig concentreren met die teringwespen en teringvliegtuigen…”

Hij lacht erbij. Want alle aanwezigen in het Amsterdamse Bostheater zijn wespen aan het meppen. En ja, ook iedereen kijkt geïrriteerd omhoog als er midden in een luisterliedje een vliegtuig opstijgt. Het festival ‘Onder de Hoge Bomen’ dat zondag werd gehouden, had met hetzelfde gemak ‘Onder de laagvliegende Boeings’ kunnen heten.

Maar Danny Vera wil niet klagen. Zijn laatste openbare optreden in Amstelveen was vier jaar geleden in P60. Toen kenden de meeste mensen hem alleen als dat leuke gitaarventje bij Derksen, Van der Gijp en Genee op tv. Het leverde in Amstelveen zestig betalende bezoekers op. Nu hij de hit ‘Roller Coaster’ heeft uitgebracht, speelt Vera voor volle zalen. En dus ook voor een vol Bostheater. Samen met onder anderen Geike, Novastar en Maaike Ouboter.

Initiatiefneemster Ouboter verzoekt aan het begin van het festival nog met klem om de uitgenodigde singer/songwriters te respecteren door niet door de liedjes heen te kakelen. De vraag klinkt een beetje onnozel met één van Europa’s belangrijkste luchthavens op een paar honderd meter afstand.

En zo worstelen de artiesten zich door hun gevoelige repertoire heen terwijl de chartervluchten hordes vakantiegangers naar verre oorden brengen. “Eigenlijk is het wel een contradictie. Hier in het Bostheater doen we er alles aan om het milieu te sparen door alles en nog wat te recyclen terwijl de kerosinemonsters gewoon over ons heen vliegen,” verzucht Vera nog. Zijn opmerking wordt met instemming ontvangen.

Ik maak even pas op de plaats. Het zou hypocriet zijn om mee te joelen terwijl ik binnenkort zelf in zo’n vliegtuig zit om een weekje te gaan luieren op Kos. En aangezien ik Vera volg op Instagram, weet ik dat hij onlangs nog in Amerika is geweest. Dat doe je ook niet op de waterfiets.

Maar die teringwespen! Op dat gebied heeft Vera honderd procent een punt. Al moet ik hier ook pas op de plaats maken. Die beestjes zijn er namelijk in overvloed door de toegenomen temperaturen. En die temperaturen zijn gestegen door… ja, juist.

Misschien is het oplossing om dergelijke festivals in de winter te laten plaatshebben. Geen wespen en sowieso minder vakantievluchten. Of zou minder vliegen ook een optie zijn?

Ernst Jan Wilhelmis