Dwergauto’s naar camping in Amsterdamse Bos

AMSTELVEEN – Het is heel goed mogelijk dat er volgende week veel zogenoemde dwergauto’s door Amstelveen rijden. Het jaarevenement van de Nederlandse Dwergautoclub DWAC wordt namelijk van donderdag 22 augustus tot en met zondag 25 augustus gehouden op Camping Het Amsterdamse Bos in Amstelveen. 

De definitie van een dwergauto is (Volgens de DWAC) een historische gemotoriseerd 3- of 4-wielig voertuig waarvan de motor een cilinderinhoud heeft van maximaal 600 cc. Het gaat om voertuigen waarvan de productie vóór 1970 is beëindigd. “We willen deze voertuigen zoveel mogelijk voor het nageslacht bewaren en hen ook zoveel mogelijk veilig op de openbare weg berijden,” valt te lezen op de site van de club.

De meeste dwergauto’s zijn in de vijftiger jaren van de vorige eeuw gebouwd en heetten toen ‘scootmobiel’, ‘bubble car’ (vooral de exemplaren met grote gewelfde ruiten) en ook wel gewoon ‘kleine auto’. Slechts enkele modellen dwergauto zijn in grote aantallen (meer dan 100.000 stuks) gebouwd zoals de Messerschmitt, de Goggomobil en de BMW Isetta. Van veel meer zijn er tientallen of honderden gemaakt. Veruit de meeste van de ruim 1.500 modellen van 500 fabrikanten zijn slechts 1 of enkele malen gebouwd.

De meeste dwergauto’s zullen donderdag 22 augustus arriveren bij de camping. Vrijdag wordt een tocht naar Amsterdam georganiseerd. Op zaterdag 24 augustus is er een rondrit van ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Amstelveen. Zondag wordt ook nog een kleine rondrit gehouden die onder meer zal stoppen bij het CRASH  Luchtoorlog & Verzetsmuseum ’40-’45 in Aalsmeerderbrug.

Foto: Pixabay