Gemeente weigerde onterecht urgentieverklaring af te geven

AMSTELVEEN – De gemeente Amstelveen heeft ten onrechte geweigerd een urgentieverklaring af te geven aan een vrouw die met haar baby illegaal in een anti-kraakpand woonde. De rechtbank heeft bepaald dat dat de vrouw alsnog een urgentieverklaring moet krijgen voor een sociale huurwoning.

Amstelveen had als standpunt dat er in deze tijd slechts in zeer uitzonderlijke gevallen een urgentieverklaring wordt verleend. Dit vanwege het lage aantal sociale huurwoningen in Amstelveen. Volgens de rechtbank is er in dit geval wel degelijk sprake van een schijnende situatie.

De vrouw was door haar vader verstoten vanwege de zwangerschap. Het was daarom niet mogelijk om naar haar ouders terug te keren toen zij uit het kraakpand werd gezet. De vrouw woont nu tijdelijk zonder baby in bij een vriendin die zij net kent. De baby wordt verzorgd door haar moeder.

De rechter vindt het niet verstandig dat de vrouw in een ander deel van het land gaat wonen. De gemeente Amstelveen was van mening dat zij een woning kon zoeken in een andere gemeente of in de regio rondom Amsterdam via Woningnet. De vrouw heeft nu juist haar moeder nodig en heeft al een beperkt sociaal netwerk, stelt de rechtbank.