Tennis & Biljartcentrum volledig zelfvoorzienend met elektriciteit

AMSTELVEEN – Met de nul op de elektriciteitsmeter zegt Tennis- en Biljartcentrum Startbaan het eerste duurzame sportpark in Amstelveen te zijn. Door het omvangrijke duurzaamheidstraject van heeft het sportcentrum deze belangrijke mijlpaal onlangs kunnen bereiken. Het traject omvatte een grote verscheidenheid aan acties en investeringen, waarvan de belangrijkste de vervanging van de baanverlichting door LED-armaturen is. Het gaat hierbij om zowel de baanverlichting buiten als binnen in de tennishallen en in het biljartcentrum.

Aangevuld met onder meer de vernieuwing van koelingsinstallaties in de keuken en een slimme regeling van de verwarming van de biljarttafels, heeft dit duurzaamheidstraject minimaal een halvering van het elektriciteitsgebruik tot gevolg. En door het installeren van ongeveer 400 zonnepanelen op de daken van de hallen, wordt het restgebruik van elektriciteit ruimschoots gecompenseerd.

Daarmee is Tennis- en Biljartcentrum Startbaan op het gebied van elektriciteit volledig zelfvoorzienend en verschijnt per saldo de nul op de meter.

De investeringen voor verduurzaming zijn mede mogelijk gemaakt door een beroep te doen op de diverse subsidieregelingen die hiertoe in het leven geroepen zijn. Naast de regelingen van de Rijksoverheid gaat het daarbij ook om de recent ingestelde duurzaamheidssubsidie voor sportaccommodaties van de Gemeente Amstelveen.

Tennis- en biljartcentrum Startbaan is twee jaar geleden geprivatiseerd. De stichting die het beheer verzorgt, wordt op vrijwillige basis gerund.
Het duurzaamheidstraject maakt ook zichtbaar dat door de verzelfstandiging van het sportpark veel energie bij de sporters vrijkomt. Energie die zij inzetten voor het verfraaien en up-to-date brengen van het tennispark en het biljartcentrum.

“Deze ontwikkelingen laten het resultaat zien van gemeentelijk beleid: verzelfstandiging vergroot de betrokkenheid van de sporters bij hun sportaccommodatie. Het duurzaamheidstraject is een voorbeeld en stimulans voor anderen. Het sluit direct aan bij een veelheid van beleidsinitiatieven vanuit de gemeente op dit gebied,” aldus een woordvoerder van het centrum.

De nul-op-de-meter-mijlpaal wordt gevierd met een feestelijke receptie op 6 september vanaf 16.00 uur. Het officiële programma start om 16.30 uur.

Foto: Enige tijd geleden werd het dak van de tennishallen voorzien van zonnepanelen.