Veel steun onder bevolking voor groei vliegverkeer

AMSTELVEEN РMeer dan een derde (35%) van de Nederlanders vindt dat de luchthavens in Nederland, waaronder Schiphol, verder mogen groeien. Dit blijkt uit recent onderzoek in opdracht van Milieudefensie. Slechts een kwart van de 1280 deelnemers aan de online enqu̻te is van mening dat de vliegvelden in Nederland moeten krimpen.

Milieudefensie wilde graag weten hoe Nederlanders denken over de warmte en droogte in Nederland en de rol van het vliegverkeer daarin en hun mening over de aanleg van Airport Lelystad en het Nederlandse stikstofbeleid. Het onderzoek vond plaats tussen 25 juli en 5 augustus.

Verdere groei
Op Schiphol vertrokken of landden vorig jaar in totaal 499.444 vluchten. Volgens Milieudefensie zijn de nadelige gevolgen voor de gezondheid van omwonenden en voor het klimaat weer toegenomen. Toch is het kabinet op zoek naar mogelijkheden om groei van de luchtvaart mogelijk te maken. Zo is er nog steeds de wens om Lelystad Airport te openen en Schiphol te laten groeien na 2020.

Milieudefensie blijft hiertegen protesteren: “Niet alleen omwonenden van Schiphol, maar Nederland is klaar met de groei van de luchtvaart. Neem de bevolking en de klimaatcrisis serieus”, aldus Bram van Liere van Milieudefensie. “Het is absurd dat de sector geen belasting op kerosine hoeft te betalen en we wel btw betalen voor groente, maar niet voor vliegtickets.”

Luchthaven Lelystad
De onderzoekers vroegen ook wat er met Lelystad Airport moet gebeuren als het vliegveld definitief niet open gaat. Er is geen duidelijk positief of negatief oordeel: 10 procent van de ondervraagde Nederlanders heeft hier geen mening over en 29 procent staat er neutraal tegenover. 38 procent vindt het uitstel een goed idee.

Milieudefensie legde de deelnemers aan het onderzoek enkele alternatieven voor, mocht Luchthaven Lelystad definitief niet open gaan. Een derde gaf aan dat het terrein een natuurgebied moet worden. Een kleinere groep was voor een duurzame woonwijk en een kleinere groep ziet een internationaal treinstation op de plek van het vliegveld wel zitten.

Foto: Lisa van Andel