Verkopers lachgas aangepakt tijdens Dekmantel Festival

AMSTELVEEN – Verkopers van lachgas zijn afgelopen weekend op het Dekmantel Festival in het Amsterdamse Bos van het terrein verwijderd. Politie en handhaving hanteerden tijdens het driedaagse muziekfestival een zero-tolerance beleid richting verkopers van drugs en lachgas.

Omdat de laatste tijd het gebruik van lachgas onder jongeren toeneemt, werd er rekening mee gehouden dat de verkoop en het gebruik van lachgas een probleem zou zijn tijdens het festival. Er waren inderdaad meerdere verkopers van lachgas aanwezig. In drie dagen tijd werden ongeveer honderd bezoekers weggestuurd, vooral vanwege de verkoop en het gebruik van drugs. De politie werd zes keer ingeschakeld. Eén agressieve bezoeker belandde in de cel.

Geluidsoverlast
De gemeente ontving dit jaar in totaal 77 klachten van omwonenden over geluidsoverlast door Dekmantel. De meeste klachten (63 in totaal) kwamen binnen op vrijdag 2 augustus. Door de windrichting waren die avond de bassen vooral in de wijken Bovenkerk, Middenhoven en Westwijk goed te horen.

De gemeente heeft de geluidsniveaus gemeten op de Legmeerdijk, bij de Kleine Poel en bij bushalte Schinkeldijkje. In alle gevallen kwam het geluid niet boven de 77 decibel uit. De vergunning voor Dekmantel verbiedt een niveau boven de 85 decibel.

Door de zwakkere noorderwind op zaterdag en zondag kwamen er nog maar 14 klachten binnen over geluidsoverlast bij de gemeente. De meeste klachten werden geuit via het speciale mailadres: evenemententoezicht@amstelveen.nl. Deze  mailbox wordt tijdens grote evenementen de hele dag in de gaten gehouden.