Aandacht voor laaggeletterdheid tijdens Week van de Alfabetisering

AMSTELLAND- Bedrijven, organisaties en bibliotheken in heel Nederland besteden in de week van 9 t/m 15 september aandacht aan laaggeletterdheid tijdens de ‘Week van de Alfabetisering’ en Bibliotheek Amstelland doet mee.

Om een tekst goed te kunnen begrijpen, moet de lezer ruim 90% van de gebruikte woorden kennen. 1 op de 6 Nederlanders is laaggeletterd te noemen en dit is een serieus probleem. Deze mensen hebben moeite om goed mee te komen in onze maatschappij. Een aantal simpele voorbeelden waar deze mensen moeite mee hebben zijn: Het invullen van formulieren, het reizen met het openbaar vervoer, het solliciteren op een baan en het begrijpen van informatie over zorg en gezondheid.

Samen gaan we voor een geletterd Nederland
Om iedereen bewust te maken van hoe belangrijk taal is in onze samenleving organiseert de Stichting Lezen & Schrijven van maandag 9 t/m zondag 15 september de Week van de Alfabetisering. Naast de bewustwording is het doel van de week dat we met z’n allen bouwen aan een maatschappij waarin er geen taboe heerst op laaggeletterdheid en waarin mensen de kans krijgen om ook op latere leeftijd beter te leren lezen, schrijven en rekenen. Er hebben zich al honderden bedrijven, bibliotheken, gemeenten, scholen en vele tienduizenden mensen aangemeld om mee te doen.

Activiteiten in de buurt
In Amstelveen en Uithoorn kun je op verschillende plekken deelnemen aan leuke taalactiviteiten. Zo is er op 10 september het ‘Taalfestival’ in Bibliotheek Uithoorn waar je onder andere kunt meedoen aan ‘De Slimste Taalmens’. Op 11 september komt wethouder Frank Berkhout voorlezen in Bibliotheek Amstelveen Stadsplein en zal wethouder Marijn van Ballegooijen langsgaan bij de Taal-actie in de Buurtkamer aan de Lindelaan in Amstelveen. Op zaterdag 14 september kun je vanaf 11:00 uur levensgroot Scrabble spelen in het winkelcentrum in Amstelveen tegenover de HEMA. In het winkelcentrum vindt op die dag ook een Kinderboekeninzamelactie plaats. En als laatste presenteert Koos Vervoort op 17 september zijn boek ‘Koos, van laaggeletterde tot schrijver’ in Bibliotheek Amstelveen Stadsplein, ook hierbij zal wethouder Marijn van Ballegooijen aanwezig zijn. Voor meer informatie over deze activiteiten en over de week van de alfabetisering kun je terecht op www.debibliotheekamstelland.nl/weekvandealfabetisering.