Alzheimer Café: bewegen en actief er op uit bij dementie

 Gespreksleider Job van Amerongen bespreekt op donderdag 26 september met gastspreker Mieke Regelink het belang van bewegen en uitjes. Mieke Regelink is werkzaam bij het sportbedrijf Amstelveen en Participe Amstelland en gespecialiseerd in ‘bewegen voor ouderen’.

Bewegen is belangrijk voor je lichaam, of je nu jong of oud bent. Niet-bewegen is zelfs slecht voor mensen met dementie, zowel voor hun lichamelijke als voor hun mentale fitheid. En iedereen kan bewegen, hoe kwetsbaar of beperkt men ook is. Maar ook er actief op uit gaan is van belang voor je mentale fitheid. Voor mantelzorgers is het belangrijk om regelmatig uitjes in te plannen. Ga bijvoorbeeld wandelen of sporten, alleen, met je partner of met een vriend(in).

Het kan moeilijk zijn om iemand met dementie letterlijk en figuurlijk ‘in beweging’ te krijgen, apathie is een symptoom van dementie. Hoe kan je iemand met dementie dan toch stimuleren om te bewegen, aan wat voor soort activiteit moet je dan denken en wie kunnen je daarbij ondersteunen?
Mieke Regelink laat zien wat bewegen doet voor het brein en waarom de invloed van beweging en uitstapjes zo positief is voor het welbevinden. Maar ook biedt Mieke handvatten om mensen op een passende manier aan het bewegen te krijgen. Uiteraard is er ruim gelegenheid om vragen te stellen.

U bent van harte welkom op donderdag 26 september in Zonnehuis ‘De Luwte’, Wimbledonpark 361, 1185 XJ Amstelveen, aanvang 19.30 uur, einde 21.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur. U hoeft zich niet aan te melden, u kunt gewoon binnenlopen. De toegang is gratis en de koffie staat klaar.