CBS verwacht 100.000 Amstelveense inwoners in 2035

AMSTELVEEN – Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwacht dat Amstelveen in 2035 ruim 100.000 inwoners zal tellen. In Amstelveen zelf wordt rekening gehouden met 125.000 inwoners in 2040. Dit zou betekenen dat er in de komende twintig jaar meer inwoners bijkomen dan Aalsmeer en Kudelstaart bij elkaar. Op het ogenblik telt onze gemeente ruim 90.000 inwoners. 

Het CBS verwacht dat Nederland in 2040 18,4 miljoen inwoners heeft. De groei zal vooral plaatsvinden in de Randstad en dan vooral in de steden en randgemeenten. Zo zal Amsterdam in 2035 ruim één miljoen inwoners tellen. Nu is dat nog ruim 863.000.

De groei in Amstelveen zal te wijten zijn aan twee factoren. Zo wordt verwacht dat in Amstelveen tot 2040 het aantal immigraties hoger zal zijn dan het aantal emigraties. Pas vanaf 2045 ziet het CBS deze trend kantelen. Daarnaast wordt het aantal mensen dat in Amstelveen komt wonen vanuit een andere gemeente hoger ingeschat dan dat omgekeerd het geval is. Tot 2050 wordt hierin sowieso geen trendbreuk verwacht.

Wel gaat de vergrijzing voor enige krimp zorgen in Amstelveen. In Amstelveen worden vooralsnog meer baby’s geboren dan dat er mensen overlijden. Het CBS verwacht dat dit tot ongeveer 2035 het geval zal zijn. Na dit jaartal ziet het CBS dat er meer mensen zullen overlijden dan dat er worden geboren in Amstelveen.