Eigen Haard betaalt 55,9 miljoen aan omstreden verhuurderheffing

AMSTELVEEN – De wooncorporatie Eigen Haard heeft 55,9 miljoen overgemaakt aan de belastingdienst. Dat laat de verhuurdersorganisatie weten naar aanleiding van een landelijke actie van corporaties. Vandaag maken woningcorporaties de hoogte van de verhuurdersheffing die zij betalen bekend. De heffing is omstreden.

Eigen Haard stelt dat er in plaats van het betalen van de verhuurdersheffing ook 300 woningen kunnen worden gebouwd. Daarmee kunnen 800 mensen aan een huis worden geholpen. Het bedrag kan ook worden besteed aan het verduurzamen van 2.000 woningen of 9.000 mensen kunnen goedkoper goedkoper gaan huren, maken Eigen Haard en Huurdersorganisatie Alert bekend.

Eigen Haard-bestuurder Mieke van den Berg maakt in filmpje op Youtube nog eens duidelijk het niet eens te zijn met de heffing. “Al zes jaar lang betalen wij in september verhuurdersheffing. Dat is belasting voor iedere sociale huurwoning die we verhuren.” Wat Eigen Haard betreft is sprake van een hele slechte soap.

Arnout van de Bosch, gemeenteraadslid van collegepartij PvdA, geeft Eigen Haard en de andere corporaties gelijk. In een tweet schrijft hij: ..Verhuurdersheffing moet echt stoppen. Zo wordt het tekort aan betaalbare woonruimte nooit opgelost! Amstelveen heeft dringend behoefte aan investeringen.”