‘Geen natuurvergunning Schiphol: 100.000 vluchten minder’

SCHIPHOL – Schiphol opereert zonder natuurvergunning en volgens milieuorganisatie MOB zijn daarom 100.000 vliegbewegingen (start en landingen) illegaal. 

MOB is de organisatie die eerder met succes het Nederlandse stikstofbeleid aan de kaak stelde. Dankzij een uitspraak van de Raad van State die de organisatie afdwong, liggen vele Nederlandse projecten stil. MOB stelt nu dat Schiphol -op basis van de jurisprudentie- dat het aantal vliegbewegingen naar het niveau van 7 december 2004 moet. Toen was er sprake van zo’n 400.000 vliegbewegingen.

Schiphol is overigens van mening dat er geen vergunning nodig is.  “Schiphol bestaat al ruim honderd jaar en de vliegoperatie bestond dus al ruim voor de invoering van de Europese Natuurbeschermingsrichtlijnen en de Wet Natuurbescherming. De vliegoperatie is van oudsher gereguleerd door algemene regels, zoals de Wet Luchtvaart en het Luchthavenverkeersbesluit en niet door (latere) vergunningen. Schiphol heeft dan ook geen vergunning op grond van de Wet natuurbescherming aangevraagd. De bestaande vliegoperatie is als zodanig ook geen plan of project in de zin van die wet en dus ook niet vergunningplichtig,” laat een woordvoerder van de luchthaven weten tegenover Een Vandaag.